Domov Elektromobilita Toyota má nové riešenie na nabíjanie elektromobilov!

Toyota má nové riešenie na nabíjanie elektromobilov!

Japonská automobilka predstavila generátor elektrickej energie, ktorý pracuje na vodík. A použila na to technológiu, ktorú využíva jej vodíkom poháňaný model Mirai. Aké jednoduché!

Doteraz sa o vodíku uvažovalo ako o primárnom zdroji energie na pohon vozidla, bol teda alternatívou ku klasický elektromobilom. Na jednej strane barikády stáli zástancovia akumulátorov a na druhej tí, ktorí veria skôr palivovým článkom (vodíku). Ale prečo tieto dve technológie neprepojiť. Je to vôbec možné? Toyota ukázala, že je. Automobilka informovala o úspešnom vyvinutí stacionárneho generátora energie na báze palivových článkov modelu Mirai. Generátor bude vyrábať elektriku vo výrobnom závode Honsha. Generátor má byť v prevádzke 24 hodín denne pri menovitom výkone 100 kW. Jeho vývoj je súčasťou plánu Toyota Environmental Challenge 2050, v rámci ktorého automobilka plánuje prevádzkovať aj výrobný závod s nulovými emisiami CO2.

Nápad budúcnosti?

Nechcem nikoho stavať na piedestál, no tento nápad sa tam podľa mňa doslova pýta.  Ak sa totiž trocha zamyslíte, začnú vám po rozume behať aj iné možnosti, ako ho využiť. Problémom elektromobilov je okrem iného aj rozmiestnenie nabíjacích staníc, respektíve spôsob, ako k nim priviesť dostatok elektriky. Problémom je logicky aj skokový odber veľkého množstva energie. A súčasne je problémom aj to, ako ju získať s minimálnou, optimálne nulovou uhlíkovou stopou. V prípade automobilov na vodík je zasa problémom zabudovanie nádrže do vozidla. Riešenie s generátorom elektrickej energie spaľujúcim vodík teda môže vyriešiť obidva problémy súčasne. Stacionárna nádrž na vodík môže byť podstatne lepšie chránená, môže mať samozrejme podstatne väčší objem, a teda zariadenie môže vyrábať elektrickú energiu podľa aktuálnej potreby. Automobilka uvádza, že nábeh generátora na menovitý výkon trvá iba 40 sekúnd. Aktivovať sa teda môže iba vtedy, ak sa na zariadenie pripojí elektromobil, ktorý potrebuje nabiť akumulátor. Otvorila nám Toyota týmto nápadom okno do éry elektromobility dokorán? Či sa tak stane alebo nie nevedno. V každom prípade je to veľmi  zaujímavé a šikovné riešenie.

Škoda investovala milióny do výroby hybridného Superb iV

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPolicajná Tesla S prenasledovala zločinca. Došla jej šťava!
Nasledujúci článokBiela karta končí! Od 1. Októbra prejde preukazovanie PZP zmenou