Domov News Škoda investovala milióny do výroby hybridného Superb iV

Škoda investovala milióny do výroby hybridného Superb iV

Zdroj: ŠKODA AUTO

Ako už vieme, aj Škoda má v ponuke elektrické a plug-in hybridné modely. Sú nimi Citigoe iV a Superb iV. Práve druhý menovaný bol pred niekoľkými dňami zaradený do sériovej výroby. Automobilku vyšlo prispôsobenie závodu približne 12 miliónov eur.

S odlišnými dielmi však prichádzajú aj rozdielne výrobné postupy. Automobilka Škoda musela preto výrobnú linku upraviť tak, aby sa na nej mohli vyrábať štandardné aj hybridné modely. Superb iV má kvôli uloženiu batérie odlišne tvarovanú podlahu, ako jeho súrodenci. Už existujúce montážne a zváracie stroje teda museli byť nielen modifikované, ale niekoľko úplne nových prístrojov aj pribudlo.

Na výrobnej linke Škoda okrem toho nainštalovala ďalší zásobník na rámy podvozka, a tiež manipulátor pre vysokonapäťové batérie pohonu a 12-voltové batérie. Halu centra kvality automobilka úplne prestavala. Pri hybridnej limuzíne sa okrem štandardných procesov kontroluje aj systém vysokého napätia, vrátane funkcie nabíjania. Okrem toho musí byť overený chladiaci systém akumulátora či správne fungovanie hybridného systému.

Závod v Kvasinách v súčasnosti patrí medzi najmodernejšie fabriky v automobilovom priemysle na svete. Zahájenie výroby elektrifikovaných modelov tiež vyžaduje veľké školenie zamestnancov. Najviac sa to týka montáže a samotnej práce so systémom vysokého napätia. Školenie prebieha či už v reálnom automobile, alebo vo virtuálnom prostredí. Absolvovať by ho malo približne 5500 pracovníkov, z celkových 9000.

Pod kapotou Superbu iV nájdeme hybridný systém, zložený z benzínového štvorvalca 1.4 TSI a elektromotora. Pri plnej spolupráci dosahuje táto dvojica maximálny výkon 160 kW (218 konských síl). Dojazd s výlučne elektrickým pohonom by mal byť približne 56 kilometrov podľa cyklu WLTP, zatiaľ čo v kombinácii so spaľovacím motorom je celkový dojazd až 930 kilometrov. Nový pohon je k dispozícii pre stupne výbavy Ambition a Style, Sportline a Superb L&K. Svetová premiéra plug-in hybridnej novinky a sub-značky elektrickej mobility iV sa uskutočnila v máji 2019 v Bratislave. Spustenie predaja je naplánované na začiatok roka 2020. Cenník zatiaľ automobilka nezverejnila.

VIDEO Škoda Superb iV & CITIGOe iV, prvé dojmy zo svetovej premiéry

Zdroj: Škoda | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOstrý crossover T-Roc R spoznal cenu na domácom trhu
Nasledujúci článokŠkandály, ktoré otriasli automobilizmom, 3. časť: Takata, najväčšia zvolávačka v histórii