Domov Elektromobilita Elektromobil pod 10-tisíc eur nekúpite. Vybrali sme však 7 favoritov

Elektromobil pod 10-tisíc eur nekúpite. Vybrali sme však 7 favoritov

Pred pár dňami náš parlament oficiálne odklepol dotácie, ktoré sa majú od 17.12. týkať elektromobilov a plug-in hybridov. Ako bolo už dávnejšie avizované, výška dotácie bude pri elektromobile v hodnote 8000€ a pri voze s plug-in hybridným pohonom to bude 5000€. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na najzaujímavejšie a najdostupnejšie elektrické autá, ktoré máme momentálne na našom trhu.

Škoda Citigo iV
Zdroj: Škoda
Škoda Citigo iV

Začnime pekne tým najlacnejším. Katalógová cena za prvý český elektromobil Škoda je na hodnote 21 190€. Po odčítaní štátnej dotácie sa dostávame na sumu 13 190€. Treba vždy rátať s katalógovou cenou nakoľko EKO bonus od Škody nie je možné kombinovať s dotáciou. Čo teda za celkom príjemný peniaz dostanete? Malé mestské Citigo je na trhu už nejaký ten piatok, takže je nám všetkým dobre známe. Avšak v elektrickej podobe sa jedná o novinku. 61 kW motor s krútiacim momentom 212 Nm v kombinácii s akumulátorom s kapacitou 36,8 kWh dopraje drobcovi dojazd na úrovni 225-274 kilometrov. Nakoľko ide o mestské auto, sú tieto čísla celkom potešujúce. Na 80% kapacity sa dá potom pomocou 40 kW nabíjačky Citigo iV dobiť už za jednu hodinu.

Škoda Citigo iV
Zdroj: Archív

 

VW e-UP!

Ďalším zástupcom koncernovej rodiny je o niečo drahší e-UP!. Keďže sa jedná o texhnického súrodenca Citigo iV, netreba sa o ňom príliš rozpisovať. e-UP! s katalógovou cenou 22 170€ je o niečo drahší ako Citigo iV. Po odčítaní 8000€ dostávame sumu 14 170€, čo ešte stále nie je zlé. Paradoxne aj keď sa jedná o koncernových súrodencov tak e-UP! disponuje menším 32,3 kWh akumulátorom, ktorý zabezpečuje dojazd na úrovni 180-260 kilometrov. Opäť však musím podotknúť, že sa jedná o mestské auto a tento dojazd teda vôbec nemusí byť zlý.

VW e-up
Zdroj: VW
VW e-Golf

Posledný zo zástupcov koncernu v našom zozname je elektrický Golf. Nakoľko ho máme na trhu už nejaký ten piatok nejde o žiadnu novinku. Nesie stále dizajn a vlastnosti 7. generácie klasického Golfu. Rozdielom je však pohon. V tomto prípade sa musíte spoľahnúť na elektromotor s výkonom 100 kW a krútiacim momentom 290 Nm. Bohužiaľ elektromobil e-Golf má len o čosi vyššiu kapacitu batérie ako menší e-UP!. 35,8 kWh mu dopraje dojazd približne 231 kilometrov. Jeho cena je po odčítaní štátnej dotácie 24 990€. V tejto cenovej kategórii by teda mohol byť väčší akumulátor, čo by e-Golfu zabezpečilo omnoho krajší dojazd.

VW e-Golf
Zdroj: Archív
Nissan Leaf

Vo vodách v ktorých sa vyššie zmienený e-Golf snaží s ťažkosťami plávať, sa Leaf cíti ako správny predátor. Donedávna najpredávanejší elektromobil na svete sme nedávno podrobili redakčnému testu. Jeho cena je po odčítaní dotácie na hranici 27 630€. Čo za túto cenu dostanete sa môžete dočítať nižšie.

Test Nissan Leaf Tekna 40 kWh – najpredávanejší elektromobil v celej svojej kráse

Hyundai Kona Electric

Ostávame na ázijskej pôde. Hyundai so svojim modelom Kona pred časom spôsobil malú dizajnovú revolúciu. Keď sa potom pridal aj čisto elektrický pohon vyvolalo to doslova šok. Malý výstredný crossover s cenou začínajúcou na 29 390€ s odčítanou dotáciou určite stojí za zváženie. Je pravdou, že v základnej cene sú obsiahnuté len základné parametre, ktoré  hovoria o 39 kWh batérii a 100 kW motore. Ak si ale priplatíte, dostanete vyšší výkon a väčší dojazd. Konu Electric sme taktiež mali v redakčnom teste a to, čo dokázala nás príjemne prekvapilo.

Z Bratislavy do Košíc na jedno nabitie? Hyundai Kona Electric

Kia e-Soul

Duša tohto auta je s nami už niekoľko rokov. Po výraznej modernizácii prináša e-Soul čisto elektrický pohon, ktorý zdieľa so svojím koncernovým súrodencom Kona Electric. Za cenu od 27 690€ môžete počítať so 100 kW motor a akumulátorom s kapacitou 39 kWh. Ak ale siahnete o 3 800€ hlbšie do peňaženky, dostanete motor s výkonom 150 kW a akumulátor s kapacitou 64 kWh. Dojazd sa v drahšej verzii pohybuje na hranici 452 kilometrov. Dobíjanie väčšieho akumulátora s nabíjačkou s výkonom 80 kW potrvá len 42 minút. Za tento čas si dobijete e-Soul na približne 80% kapacity. Okrem toho ale dostanete extravagantný dizajn, ktorý sa snaží hrať na elegantnú nôtu.

Kia e-Soul, kontroverzný crossover teraz ako čistý elektromobil

Peugeot e-208

Keď už sme pri tých všetkých éčkach, nemôžeme zabudnúť ani na najnovší počin francúzskeho Peugeotu. Nová e-208, ktorá sa vyrába v závode v Trnave štartuje po odčítaní štátnej dotácie na sume 22 390€. Za túto sumu dostanete 100 kW motor s akumulátormi s kapacitou  50 kWh. V prípade Peugeotu s môžete vyberať z rozličných výbav, no treba počítať s tým, že finálna cena bude narastať. Za svoje peniaze však dostanete najnovší elektromobil z nášho zoznamu, ktorý sa bude perfektne hodiť do mesta a svojim dizajnom zaujme každého okoloidúceho.

Škoda Citigo iV
Zdroj: Peugeot

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault predstavil nový Trafic, Master aj elektrické Kango Z.E.
Nasledujúci článokCorvette už nikdy nebude ako predtým, éra motorov vpredu je uzavretá
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.