Domov News Neplatíte za smeti? Zoberú vám vodičák!

Neplatíte za smeti? Zoberú vám vodičák!

Absurdistan, v ktorom na Slovensku žijeme, dostal novú úroveň. Ak zabudnete zaplatiť daň za psa, alebo za odvoz odpadu, policajt vám pri kontrole môže zadržať vodičák.

Doteraz platilo, že policajt mohol zadržať vodičské oprávnenie v prípade, ak vodič neplatil výživné. Tohto nápadu sa chopili obce a presadili, že od 1. januára 2020 bude môcť policajt pri cestnej kontrole zadržať vodičovi vodičský preukaz napríklad aj za to, že nezaplatil daň z nehnuteľnosti, daň za psa, alebo má nedoplatok za vývoz komunálneho odpadu. Obce si tak chcú vynútiť, aby si občania plnili svoje povinnosti. Táto novinka má jednu výnimku. Týkať sa nebude vodičov, ktorí je šoférovanie hlavnou náplňou práce. Stručne povedané, ak dokážete, že vodičák potrebujete pri výkone svojho povolania, policajt vám ho nezadrží. Na prvý pohľad sa to zdá ako dobrý nápad, ktorý sa však môže veľmi rýchlo vymknúť spod kontroly. Ako? Ak môže byť do zoznamu hriešnikov zahrnutý neplatič miestnych poplatkov, mohol by tam napríklad byť aj ten, kto má nedoplatok na sociálnom a zdravotnom poistení. Deti sú naša budúcnosť, a tak by som do zoznamu hriešnikov navrhoval zaradiť aj rodičov detí, ktoré zanedbávajú školskú dochádzku. Za čo ešte by sa dal vodičák zadržať? Nech si každý doplní, čo ho práve napadne. Priatelia, toto je…

… Absurdistan

Ak sa vydáme touto cestou, bude bežná cestná kontrola prebiehať približne takto. Policajt vás zastaví. Vypýta si od vás doklady a odíde do svojho vozidla. Spustí lustračný program, v ktorom skontroluje kto ste, čo ste (vaše povolanie), a či nie ste náhodou niekde niečo dlžný. Predpokladajme, že internetová sieť bude OK, takže program bude bežať bez reštartu. Po dvadsiatich minútach sa vráti. Policajt už medzičasom aj zabudol, prečo vás vlastne zastavil. Skutočne si myslíme, že toto je poslaním dopravnej polície? Alebo len týmto zvláštnym spôsobom suplujeme právny neporiadok u nás?

Všetci rovní?

Všetko má svoje dôvody, nič sa nedeje len tak náhodou. Ani prístup občanov k plneniu si ich povinností. Pred pár dňami sme písali o tom, ako zvláštne sa delia príjmy z mýta. Nakoniec totiž z vybraných peňazí ide na budovanie nových ciest minimum. A to bolo pri zavádzaní mýtneho systému povedané, že jeho zavedením si vlastne motoristi zaplatia nové cesty. Prípadov, kedy si štátne inštitúcie neplnia svoje povinnosti, či doslova šafária s prostriedkami štátu by sme našli neúrekom. Trestať „našich“ sa však nepatrí. Nie, toto samozrejme nie je ospravedlnením ani zľahčovaním toho, že si občan neplní svoje povinnosti a neplatí dane a poplatky. Tento stav však podľa mňa iba zodpovedá stavu spoločnosti, v ktorej žijeme.

Až polovica výnosov z mýta, ktoré platíme na diaľnici, ide súkromnej spoločnosti

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai sa stal najlepšie komunikujúcou automobilkou roku 2019
Nasledujúci článokŠkoda Octavia 4: LED v základe a hmlovky za príplatok?