Domov Elektromobilita Na dopravný inšpektorát už chodiť netreba, auto prihlásite aj cez počítač

Na dopravný inšpektorát už chodiť netreba, auto prihlásite aj cez počítač

Prihlasovanie auta je po novom oveľa jednoduchšie.

Pri kúpe či odhlásení auta už netreba chodiť na dopravný inšpektorát, ide to aj elektronicky. Tabuľky s EČV, malý aj veľký technický preukaz vám doručí kuriér.

Ak chcete požiadať o prihlásenie nového vozidla do evidencie, už netreba chodiť na dopravný inšpektorát. Ide to aj cez elektronické služby. Takto môžu po novom urobiť samotní vlastníci vozidiel, evidenciu možno dokončiť aj bez osobnej návštevy dopravného inšpektorátu. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá nedávno nadobudla účinnosť.

VIN po novom už netreba fyzicky pri prihlasovaní kontrolovať.

Novela umožňuje využiť elektronické služby Národnej evidencie vozidiel. V takom prípade doručí žiadateľovi tabuľky evidenčného čísla vozidla (EČV) aj technický preukaz kuriér. Podľa nej totiž už dopravné inšpektoráty fyzicky nekontrolujú výrobné čísla vozidiel, upozornilo v piatok Ministerstvo vnútra SR.

Polícia po vykonaní elektronickej zmeny v evidencii vozidiel zasiela tabuľky EČV a malý aj veľký technický preukaz na adresu, ktorú si majiteľ alebo držiteľ vozidla určí. Kuriérovi je pri doručení potrebné odovzdať staré tabuľky aj doklady.

Ak ich však občan nebude mať pripravené ani pri opakovanom doručení, podľa zákona mu nové kuriér neodovzdá. Potom si ich bude možné prevziať na najbližšom dopravnom inšpektoráte.

Čítajte viac: Čo má spoločné overenie-vozidla.sk, SeGo a HAKA?

Z doterajších povinností sa síce vypúšťa vykonávanie fyzického porovnávania údajov v dokladoch vozidiel s údajmi priamo na vozidle na dopravných inšpektorátoch,  no tieto kontroly naďalej zabezpečujú pracoviská technických kontrol. Okrem toho kontrolujú identifikátory vozidiel aj pracoviská kontroly originality vozidiel.

Vlastník vozidla už navyše nemusí prekladať dopravnému inšpektorátu tie rozhodnutia okresného úradu, ktoré inšpektorátu už okresný úrad zaslal v elektronickej podobe.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi modernizuje ďalší ostrý model: Facelift už aj pre RS5
Nasledujúci článokTichý facelift modelu Opel Insignia prináša jedinečné Pixel svetlá
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.

2 COMMENTS

Comments are closed.