Domov News Bosch predstavil revolučnú slnečnú clonu, je priehľadná

Bosch predstavil revolučnú slnečnú clonu, je priehľadná

Tak bežná vec, akou je slnečná clona, je súčasťou áut takmer od začiatku automobilizmu. Spoločnosť Bosch však prichádza s revolučnou novinkou!

Vývoj a technológia stále napredujú a dnes už aj mnoho súčasti vozidiel, ktoré sa dlhé desaťročia nemenili, podlieha modernizácii alebo rovno revolúcii. V súčasných autách zostalo len minimum klasických mechanických prvkov. Veď napríklad ovládanie klimatizácie či autorádia postupne nahrádzajú dotykové obrazovky.

Aj spätné zrkadlá dlho odolávali, no dnes už poznáme niekoľko sériových áut, v ktorých ich nahradili kamery. Mohlo by sa zdať, že tak bežná vec, akou je slnečná clona, sa predsa nemôže nijako revolučne vylepšiť. A predsa! Technologická firma Bosch to vyskúšala a vytvorila prvú automatickú slnečnú clonu.

Tento počin úzko súvisí so štatistikou nehodovosti, v ktorej k hlavným príčinám patrí aj oslnenenie vodičov. Úprimne, asi každý zažil situáciu, keď je slnko nad horizontom tak nízko, že ani slnečná clona ho nezakryje. Žiadna súčasná slnečná clona nedokáže pokryť všetky uhly, pod ktorými svieti slnko a preto je nutné neustále ju prestavovať.

Bosch preto vytvoril inovatívnu priehľadnú slnečnú clonu Virtual Visor. Celý systém sa skladá z priehľadného LCD panelu, rozdeleného na niekoľko šesťuholníkových segmentov, a z kamery snímajúcej tvár vodiča. Inteligentný softvér následne dokáže detegovať oči a vytvoriť tieň ktorý na ne dopadne.

Výhodou je, že jednotlivé segmenty na LCD paneli sa prispôsobujú polohe vašich očí a zakrývajú len nevyhnutnú plochu. Zvyšok slnešnej clony ostáva aj naďalej priehľadný.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpoločnosť Sony predstavila v Las Vegas koncept vlastného elektromobilu
Nasledujúci článokŠkoda láka na nový crossover, Vision IN sa však na Slovensko nedostane