Domov News Hyundai a Uber predstavili lietajúci taxík, realitou sa má stať už čoskoro.

Hyundai a Uber predstavili lietajúci taxík, realitou sa má stať už čoskoro.

Čo nás čaká v novom desaťročí? Odpoveď na túto otázku môže z časti odkryť aj tohtoročná výstava CES 2020. Hyundai a Uber tu spoločne odprezentovali víziu lietajúcich taxíkov.

Po prvých pokusoch spoločnosti Uber o vytvorenie lietajúcich taxíkov v predchádzajúcich rokoch, prichádza na rad dôležité partnerstvo. Na to aby Uber mohol realizovať svoju futuristickú víziu, potreboval predovšetkým kľúčového partnera pre samotnú výrobu strojov.

Práve spoločnosť Hyundai dokázala ponúknuť výhodne podmienky pre vývoj a následnú výrobu lietajúcich taxíkov. Je tak zároveň prvou automobilkou ktorá sa pripojila k iniciatíve Uber Elevate.

Obe spoločnosti predstavili na veľtrhu CES 2020 spoločnú víziu a hotový model štúdie lietajúceho taxíka v plnej veľkosti. Model konštrukčne vychádza z poznatkov štúdie NASA, ktorá bola sprístupnená verejnosti aby urýchlila nástup nových inovácii.

V rámci spoločného partnerstva bude Hyundai vyrábať a rozmiestňovať lietajúce stroje a Uber poskytne služby potrebné pre podporu leteckej prepravy, prepojenie na pozemnú dopravu a zákaznícke rozhranie prostredníctvom siete na spoločné využívanie leteckej prepravy. Obe strany zároveň spolupracujú na konceptoch infraštruktúry pre podporu pristávania a vzletu tohto nového druhu vozidiel.

Budúcnosť za dverami

Naša vízia mestskej leteckej mobility Urban Air Mobility zmení spôsob dopravy v mestách,“ povedal Jaiwon Shin, výkonný viceprezident a riaditeľ divízie Urban Air Mobility (UAM) spoločnosti Hyundai. „Očakávame, že UAM oživí mestské komunity a prinesie ľuďom novú kvalitu života. Sme presvedčení, že Uber Elevate je správny partner pre to, aby sa tento inovatívny produkt dostal čo najskôr a k čo najväčšiemu počtu zákazníkov.“

Hyundai je náš prvý automobilový partner so skúsenosťami s veľkosériovou a globálnou výrobou automobilov. Veríme, že Hyundai má potenciál vyrábať vozidlá Uber Air za ceny, ktoré sú v súčasnom leteckom priemysle nemysliteľné.

Sme presvedčení, že dokáže dodávať vysoko kvalitné a spoľahlivé lietajúce stroje vo veľkých objemoch, čo pasažierom zníži cenu za jednu cestu. Spojenie výrobných schopností spoločnosti Hyundai s technologickou platformou spoločnosti Uber predstavuje obrovský skok vpred smerom k tomu, aby sme v najbližších rokoch mohli spustiť príťažlivú leteckú taxi dopravu,“ povedal Eric Allison, riaditeľ Uber Elevate.

Unikátny lietajúci stroj

Samotný stroj dostal názov Hyundai S-A1, je navrhnutý na cestovnú rýchlosť maximálne 290 km/h, letovú výšku 300 – 600 m nad povrchom a na lety do vzdialenosti 100 km. Jedná sa o plne elektrický lietajúci stroj s kolmým vzletom a pristátím. Počas špičky by sa mal byť schopný nabiť za päť až sedem minút.

Lietajúci stroj od spoločnosti Hyundai bude používať rozložený elektrický pohon napájajúci viacero rotorov a vrtúľ uložených v ráme po obvode lietadla, čo zvýši bezpečnosť a zníži akékoľvek riziko zlyhania. Použitie viacerých malých rotorov zároveň zníži hluk v porovnaní s veľkými vrtuľníkmi poháňanými spaľovacími motormi, čo je v mestách dôležitou výhodou.

Zo začiatku sa počíta s pilotom, neskôr by mal stoj prejsť na autonómnu obsluhu. Kabína je navrhnutá pre štyroch pasažierov, umožňuje jednoduché nastupovanie aj vystupovanie, pričom sa vypustilo prostredné sedadlo, čím vznikol priestor na batožinu.

Test Mazda CX-30 Skyactiv-X, prečo by ste si ju mali kúpiť?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Kia Proceed GT, keď sa dizajn a charakter dopĺňajú
Nasledujúci článokNová čínska limuzína Hongqi H9, má šancu dostať sa do Európy?