Škoda Auto je jedna z automobiliek, ktoré si dokázali podmaniť nielen európsky trh. Vlani sa predalo 1,24 milióna vozidiel.

Mladoboleslavská automobilka škoda predala síce počas uplynulého roka 1,24 milióna vozidiel, ale medziročne je to pokles o 0,9 %. Môže za to hlavne čínsky trh, ktorý zrejme nemá už taký záujem. V Európe ale dopyt rastie a predaje sa zvýšili o 5,8 %. Prekvapením je aj ruský trh, kde si zákazníci kúpili o 8,8 % viac.

Ktorý model boduje najviac?

Najväčší záujem bol o Octaviu. Jedno z najpredávanejších áut svojho segmentu je na našich cestách pomerne častým javom. Automobil, ktorý patrí medzi obľúbené rodinné vozy sa už dlhé roky drží na popredných miestach v rebríčkoch predajov. Inak tomu nebolo ani v roku 2019. Dokopy sa predalo 363 700 kusov.

škoda octavia
Zdroj: štartstop.sk

Výraznejší odstup od vedúcej rebríčku mala v predajoch Fabia. Jej prvá generácia bola predstavená v roku 1999 a dnes je dá sa povedať každodenným úkazom na našich cestách. Najnovšia verzia (posledná svojho druhu?) má facelift, ktorý si zachováva typické tvary, no má mladší dizajn.

škoda fabia
Zdroj: štartstop.sk

Jednou z najdiskutovanejších vecí, ktoré sa týkajú Fabie, je ponuka motorov. Český praktický model si už nekúpite s dieselom a už vôbec nie so štvorvalcom. V ponuke sa nachádza výhradne litrový agregát, ktorý je možné zakúpiť vo verzii MPI či TSI. Dokopy sa za rok 2019 predalo 172 800 kusov.

Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré. To je prípad modelu Kodiaq, ktorý si aj napriek všetkým možným predsudkom presadil svoje právoplatné miesto na trhu. Kedysi kontroverzná novinka od mladoboleslavkej automobilky Škoda, ktorá je od roku 1994 súčasťou Volkswagen Group, vyvoláva už od samotného predstavenia modelu veľmi zmiešané pocity.

škoda kodiaq
Zdroj: abt-sportsline

Exteriér auta zaujme plne LED-kovými svetlami, veľkou maskou a zaujímavou svetlou výškou a dizajnom, avšak ten sa veľmi podobá na model Q7 od AUDI. Len pre informáciu, exteriér auta navrhoval slovenský automobilový dizajnér Jozef Kabaň. Aj keby sa mohlo zdať, že menej je niekedy viac, oproti Fabii si našiel Kodiaq len o 1000 nových majiteľov menej. Celkovo sa v roku 2019 predalo 171 800 kusov.

Test Kia Proceed GT, keď sa dizajn a charakter dopĺňajú

Zdroj: TASR

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutodopravcovia uvoľnili blokované úseky, štrajku je koniec
Nasledujúci článokBMW a Mercedes urobili niečo nemysliteľné, zakúpili konkurenciu