Domov News V Pražskom tuneli zhorelo mimoriadne vzácne Lamborghini

V Pražskom tuneli zhorelo mimoriadne vzácne Lamborghini

Zdroj: twitter.com/HasiciPraha

Scéna, ktorá sa pred pár dňami odohrala v tuneli Blanka v hlavnom meste našich susedov, je nočnou morou všetkých motoristických fanúšikov. V Prahe totiž vzplanulo Lamborghini v úprave od Mansory za státisíce eur.

Správa o horiacom Lamborghini Aventador obehla celý svet. Taliansky stroj sa dostal do problémov kvôli technickej chybe, ktorá pravdepodobne pochádzala z motora. Nie je to ale po prvýkrát, čo sa 6,5-litrová V12-ka s týmto stretla. Masívny atmosférický agregát totiž produkuje okrem vysokého výkonu aj vysoké teploty. A to by človek čakal, že pri cenovke 300-tisíc eur a viac musia byť tieto autá dokonalé.

V tomto konkrétnom prípade je ale nevyhnutné poznamenať aj to, že sa nejednalo o sériový kus. Z časti to môže byť poľahčujúca okolnosť, no v skutočnosti je celý prípad ešte smutnejší. Na svete je totiž iba šesť kusov v takejto úprave. Šialený Aventador v podaní Mansory nesie označenie Carbonado Stealth Edition, a je vybavený rozsiahlym tuningovým balíkom. V praxi už ani nejde o úpravu, ale takmer kompletnú prestavbu. Štandardnú karosériu totiž nahrádza rozšírené celokarbónove telo s vyšperkovanými krivkami a mnohými aerodynamickými prvkami. Vylepšenia nájdeme aj v  interiéri.

Čo ale mohlo spôsobiť skutočné problémy boli zásahy do pohonnej jednotky. Mansory Carbonado má pod kapotou okrem dvanásťvalca aj dvojicu turbodúchadiel. Tie samozrejme sériový Aventador nemá. Namiesto štandardných 515 kW (700 konských síl) má teda motor až takmer dvojnásobok výkonu, a to 919 kW (1250 konských síl). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá približne 2,6 sekundy. A maximálna rýchlosť? 380+ km/h. Pražskí hasiči na svojom Twitteri uviedli, že pri nehode sa nikto nezranil. Tunel Blanka musel byť kvôli bezpečnosti uzavretý. Škody na vozidle podľa slov vyšetrovateľa presiahnu päť miliónov českých korún, čo je v prepočte približne 200-tisíc eur. Ak však berieme na vedomie, že podobné raritné exempláre sa predávajú za cca. 1 milión eur, suma môže byť o mnoho vyššia. A na záver, z pôvodných šiestich vyrobených kusov už je iba päť.

Mansory Bugatti Veyron Vivere Diamond Edition – posledný najexkluzívnejší kúsok svojho druhu.

Zdroj: startstop.sk | Hasiči Praha

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Kamiq Scoutline: mestské SUV, ktoré sa nezľakne ani terénu
Nasledujúci článokMinulý rok sa predalo viac ako 100 000 nových vozidiel, z toho pätina bola Škoda