Domov News Ekológia po našom: Vláda vzala peniaze cyklistom, postaví za ne diaľnice

Ekológia po našom: Vláda vzala peniaze cyklistom, postaví za ne diaľnice

Ekológia

Na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku má ísť navyše 12,5 milióna eur. Tie boli pôvodne určené pre rozvoj cyklodopravy. Tak vyzerá ekológia po slovensky.

Namiesto cyklotrás diaľnice. Aj takto môže vyzerať na Slovensku neustále podporovaná ekológia a deklarovaná snaha o rozvoj a podporu ekologických foriem dopravy. Vraj je príliš komplikované  a časovo náročné pripraviť projektovú dokumentáciu pre výstavbu nových cyklotrás a cyklistickej infraštruktúry. Navyše sa na to ťažko vybavujú povolenia, je komplikované verejné obstarávanie a ťažko sa zháňajú prostriedky, potrebné na spolufinancovanie.

Pri diaľniciach je to však podľa predstaviteľov vlády evidentne oveľa jednoduchšie, asi aj preto už takmer polstoročia staviame tú medzi Košicami a Bratislavou. Preto tam „nalejeme“ ďalších 12 a pol milióna eur, určených cyklistom. To určite projektom budovania diaľnic a rýchlociest v cenách stoviek miliónov až miliárd mimoriadne pomôže a urýchli ich to. Zrazu ekológia už dôležitá nie je.

Ekológia
Cyklisti môžu naďalej jazdiť na hrane bezpečnosti, naše priority sú evidentne inde.

A aby sa cyklisti veľmi nehnevali, vláda im tieto peniaze sľúbila realokáciou výdavkov v rámci kapitoly ministerstva dopravy. Takže niekedy ich možno naozaj dostanú, pravda ak sa opäť náhle nezmenia priority. Alebo vláda.

A je naozaj zaujímavé, že podľa vlády sú s budovaním cyklistickej infraštruktúry neustále problémy, no pritom len približne pred tromi mesiacmi sa Ministerstvo dopravy a výstavby SR rozhodlo pre veľký záujem predĺžiť lehotu na predkladanie žiadostí o dotáciu na podporu cyklistickej dopravy a cykloturistiky.

A zhodou okolností je táto výzva zameraná predovšetkým na prípravu projektovej dokumentácie, ale aj výstavbu nových cyklotrás a cyklistickej infraštruktúry. Šéf ministerstva dopravy vtedy, okrem iného, vyhlásil: „Som rád, že obce a mestá majú záujem rozvíjať cyklodopravu vo svojich regiónoch. Predĺžením výzvy chceme dať možnosť aj ostatným záujemcom, aby mali dostatok času na prípravu a predloženie kvalitných projektov.“

O projekty teda až taká núdza, ako teraz tvrdí vláda, evidentne nie je. Takže na papieri všetci možnosť vytvoriť projekty dostali, evidentne ju aj využili, pán minister ich za to pochválil a vzápätí im peniaze, určené na tieto projekty zobral.  Aj keď, ako bolo povedané,  neskôr ich vraj dostanú. Na Slovensku je to jednoducho tak.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai i30N absolútne zvalcoval konkurenciu predajom na Slovensku
Nasledujúci článokNový Seat Leon je nabitý technológiami, je krajší než Octavia?
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.