Domov News Audi Aicon, budúcnosť s dojazdom viac ako 700 km!

Audi Aicon, budúcnosť s dojazdom viac ako 700 km!

Audi Aicon Concept

Aj keď sa na tohtoročnom frankfurtskom autosalóne nepredstaví mnoho familiárnych značiek, o novinky určite nebude núdza. Hlavne v stánkoch nemeckých automobiliek sa určite bude na čo pozerať. Jednou z najočakávanejších noviniek bude aj Audi Aicon.

Dizajn

Už na prvý pohľad si môžeme všimnúť futuristický vzhľad. Dizajn sa nesie v znamení ostrých hrán, ktoré sú pre súčasný imidž značky charakteristické. Aj napriek tomu však Audi Aicon pôsobí veľmi uhladeným dojmom. Spredu nás zaujme 6-uhoľníková maska a po jej bokoch nové svetlomety (ak ich tak vôbec môžeme nazvať). Jedná sa vlastne o plne digitalizované svetelné plochy šupinového charakteru osadené stovkami trojuholníkových pixelov. Takú istú technológiu nájdete aj v zadnej časti vozidla. Musím uznať, že to vyzerá naozaj efektne. Ktovie, možno práve toto je cesta svetelnej budúcnosti. Za zmienku určite stojí aj zadný spojler, ktorý pôsobí decentne, ale zároveň autu dodáva akýsi športový šmrnc. Z bočnej strany ľudské oko zaujmú obrovské, až 26-palcové disky kolies. Okrem iného sa mi páči aj strecha zo skla, ktorá cestujúcim umocní pocit z cestovania. A keď cestujúcim budú vadiť slnečné lúče, jednoducho ich Audi Aicon zablokuje. Osobne si ale myslím, že si v Audi mohli zobrať príklad z americkej Tesly, ktorá má na želanie k dispozícii jednodielnu strechu zo skla, ktorá plynulo prechádza do čelného alebo zadného skla. Ale aj takto to vyzerá veľmi pekne.

Pohodlie

Toto štvormiestne (2+2 sedenie) vozidlo nám svojimi rozmermi 5444 mm do dĺžky, 2100 mm do šírky a 1506 mm do výšky naznačuje, že sa nebude jednať o žiadneho krpca. Vďaka obrovskému rázvoru kolies (až 3470 mm) budú mať cestujúci na zadných sedadlách o rovných 240 mm viac priestoru ako v súčasnej vlajkovej lodi Audi A8L (predĺžená verzia).

Najväčšie novinky sa ale ukrývajú vo vnútri vozidla. Ak by ste čakali klasický interiér, budete asi veľmi prekvapený. Volant, pedály alebo konvenčné tlačidlá by ste tu hľadali márne. Audi Aicon je totiž koncept plne autonómneho vozidla, v ktorom si budete jazdu užívať už len pasívne. V praxi si to predstavujem asi tak, že nastúpite do auta a je len na Vás, akým spôsobom si cestu spríjemníte. Či už si budete chcieť čítať, telefonovať, surfovať na internete, pozerať film alebo dokonca viesť pracovnú konferenciu, v Audi Aicon to pravdepodobne bude možné. A ak budete veľmi unavený, kľudne si môžete zdriemnuť. Na nedostatok priestoru sa určite sťažovať nebudete, pretože sedadlá sa dajú posúvať v rozmedzí až 50 cm. Samozrejme, bez najnovších asistenčných systémov by tento prepych nebol možný. Okrem iného, vozidlá by mali medzi sebou komunikovať a predísť tak nehodám alebo dopravným zápcham. Nuž, vyzerá to tak, že nám neostáva nič iné, ako týmto systémom plne dôverovať.

Pohon

Myslím, že nikoho z Vás neprekvapí, že sa bude jednať o plne elektrické vozidlo. O pohon sa postarajú štyri elektrické motory, dva na prednej a dva na zadnej náprave, ktoré spolu vyprodukujú 260 kW a 550 N.m. Na uskladnenie energie budú slúžiť batérie umiestnené pod podlahou. Veľmi zaujímavý je aj dojazd na jedno nabitie, ktorého hodnota by sa mala pohybovať od 700 – 800 km! Možno si vravíte, že na tak vysoký dojazd bude potrebné aj dlhé nabíjanie. Aj na to však inžinieri z Ingolstadtu majú odpoveď a tvrdia, že vďaka systému s vysokým napätím (800 V) sa vozidlo na 80 % kapacity batérie dobije za veľmi slušných 30 minút. Nabíjanie by malo byť dokonca možné bez zásahu ľudskej ruky.

Tak toto sú základné informácie o aute z budúcnosti so štyrmi kruhmi vo svojej tvári. Ak Vás zaujíma cena, tá zatiaľ stanovená nie je, ale určite to, podľa môjho názoru, nebude málo.

Musím uznať že koncept vyzerá naozaj fascinujúco. Na druhej strane však rozmýšľam, aké to asi bude pre nás, „autíčkárov“, ktorí majú radi šoférovanie. Budeme mať vôbec potešenie z jazdy? Však pozerať filmy, surfovať na internete či viesť pracovné konferencie, môžeme aj doma alebo v práci. Šoférovať auto je pre nás pôžitok, ktorý nám prináša radosť a potešenie, pretože môžeme auto sústavne spoznávať a hrať sa s ním. Bojím sa, že keď auto necháme všetko robiť za nás, budeme mať o jedno hobby menej. Nuž ale, pokrok sa nedá zastaviť, tak sa nechajme prekvapiť, čo si pre nás budúcnosť prichystá.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLand Rover Discovery 5 trochu inak!
Nasledujúci článokHomologovaná Formula? Mercedes AMG Project One