Domov News Dezinfekcia na ruky škodí vášmu autu. Ako ho chrániť?

Dezinfekcia na ruky škodí vášmu autu. Ako ho chrániť?

dezinfekcia

S príchodom globálnej pandémie sa stala dezinfekcia na ruky bežnou súčasťou života každého z nás. Okrem ničenia baktérií však dokáže zničiť aj niektoré prvky interiéru.

Udržiavanie interiéru v čistote svedčí nielen o dôslednosti motoristu, ale aj predlžuje jeho životnosť. Samozrejme, to všetko len za predpokladu, že používate správne prostriedky. Čisté mikrovlákno či navlhčená handra drvivej väčšine povrchov neuškodia, no je potrebné dbať na zloženie prostriedkov, ktoré používate na čistenie interiéru. To platí hlavne v prípade kožených prvkov, akými sú napríklad volant, čalúnenie, poťahy dverí či radiacej páky.

Od začiatku pandémie sa dezinfekcia a umývanie rúk stali oveľa bežnejšou súčasťou nášho dňa. Či už cestujeme v MHD, nakupujeme, alebo sa pohybujeme kdekoľvek mimo nášho domova, je dobré preventívne dezinfikovať predmety, s ktorými sme bežne v kontakte a v neposlednom rade aj naše ruky. Mnohí motoristi (bohužiaľ vrátane mňa) použili alebo stále používajú rovnakú logiku aj v prípade svojich štvorkolesových miláčikov. Ako asi podľa nadpisu článku očakávate, robíme chybu.

Aj keď dezinfekcia prvkov interiéru, ktorých sa najčastejšie dotýkame, sa na prvý pohľad nemusí javiť ako zlý nápad, opak je pravdou. Škodlivosť dezinfekčných prípravkov na ruky sa týka najmä kožených komponentov. Koža, ktorá sa používa v automobilovom priemysle, je ošetrená špeciálnou vrstvou, chrániacou ju pred mechanickým a chemickým opotrebovaním. Jednoducho povedané, na koži je ochranná vrstva, vďaka ktorej ju nepoškodí pot, vysoké teploty či nečistoty. To však neplatí pri dezinfekčných prostriedkoch.

Čím čistiť a čomu sa vyhnúť

Americká spoločnosť Craft Customs prednedávnom zverejnila video, v ktorom porovnáva účinky benzínu, dezinfekcie a čistého alkoholu na automobilovú kožu. Ako už bolo spomenuté, ochranná vrstva síce vydrží pot, no nevydrží benzín či rozpúšťadlá. Po aplikovaní všetkých troch prvkov bolo jednoznačné, že koži škodia. Najhoršie na tom bola časť, na ktorú bol aplikovaný alkohol. Ihneď po zotretí zišla ochranná vrstva dole a koža začala byť lepkavá. Aby toho nebolo málo, po prejdení nechtom sa dokonca začala šúpať. Keďže zloženie dezinfekčného prostriedku na ruky je na báze alkoholu, koža skončila v podobnom stave ako po alkohole. Rovnako na tom bola koža po aplikácií benzínu.

Špecialisti na kožené čalúnenie odporúčajú čistenie týchto prvkov interiéru špecializovanou autokozmetikou. Alternatívnym riešením je roztok vody s kvapkou čistiaceho prostriedku na riad, ktorým následne pretriete veniec volantu a radiacu páku. Výsledok bude porovnateľný s omnoho drahšou autokozmetikou. Čo sa týka časových intervalov, odborníci odporúčajú čistiť tieto komponenty raz za 6 až 12 mesiacov.

Klesnú ceny áut kvôli koronavírusu? Dokedy sa oplatí čakať?

Zdroje: auto.cz / Craft Customs

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKoncern Volkswagen čakajú ťažké časy. V ohrození je aj česká Škoda
Nasledujúci článokBenzín či nafta zo vzduchu budú realitou už možno tento rok