Vodičské preukazy sa stali našou neoddeliteľnou súčasťou. Nosíme ich stále pri sebe a navodzujú nám pocit istoty, aj keď nesedíme za volantom. Jeden z najstarších vodičských preukazov na svete bol udelený Josefovi Strasslovi.

Už v roku 1888 bol Carl Benz schopný šoférovať niečo predtým nevídané – motorové vozidlo. V tom čase ale ešte neexistovalo nič také, ako sú dnešné vodičské preukazy. V tom čase mu bol teda vydaný osobitný dokument, ktorý fungoval v podstate ako povolenie na jazdu pri skúšaní jeho vlastného auta.

Vodičské preukazy – jeden z histórie medzi nimi vyniká
Carl Benz vyrobil prvý benzínový automobil v roku 1885. Išlo o trojkolesové vozidlo so spaľovacím motorom a elektrickým zapaľovaním. Motor mal jeden valec s výkonom 0,6 kW a maximálna rýchlosť bola 16 km/hod. Patent na automobilový priemysel bol podaný spoločnosťou Benz 29.januára 1886. O dva roky neskôr jeho manželka Bertha absolvovala na tomto aute prvú jazdu. Cesta z Mannheimu do Pforyheimu bola dlhá 100 kilometrov a trvala takmer 13 hodín.

Vodičské preukazy – jeden z histórie medzi nimi vyniká

Svoju dobu predbehli Francúzi, ktorí poznali vodičské preukazy už v roku 1899. Len za prvý rok od nového nariadenia ich bolo vydaných takmer 1800, a to len v Paríži. V USA sa trošku poponáhľali a zaviedli povinné vodičské oprávnenie od 01. januára 1903, vo Veľkej Británii sa stalo povinným 01. januára 1904, teda o rok neskôr. Nemecká ríša zaviedla vodičské preukazy až v roku 1909.Dokonca fungovali aj na konské povozy, ale neboli povinné v každej krajine.

Nasledovalo zriaďovanie škôl pre budúcich vodičov, z ktorých jednu založil Carl Benz v roku 1904. Na svoju profesiu tam študoval aj profesionálny vodič Josef Strassl, ktorý 10. septembra 1910 získal svoju licenciu a dodnes je uložená v múzeu Mercedes-Benz. Takže ak by ste mali cestu okolo, odporúčam sa na tento zaujímavý artikel pozrieť.
Vodičáky v mnohých krajinách aj dnes fungujú vo forme papierového dokumentu. Na Slovensku sa ešte donedávna používali staré preukazy, a zábudlivci ktorí si ho neboli vymeniť, stále doma nemajú ešte plastovú kartičku. Niektoré krajiny ako Estónsko, Nórsko a Kosovo (Srbsko) dnes už poznajú digitálne povolenia vo forme aplikácie v mobilných telefónoch.

Zdroj: Mercedes-Benz

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpoločnosť Volvo potichu sťahuje dieselové motory z predaja
Nasledujúci článokHAKATRON – Slováci vyvinuli aplikáciu ktorá dokáže sama nájsť kradnuté vozidlo