Domov News VIDEO: Falošné náhradné diely vás môžu stáť život. Pozrite si nárazové testy!

VIDEO: Falošné náhradné diely vás môžu stáť život. Pozrite si nárazové testy!

Profesionálne vykonaná oprava je po nehode dôležitá nielen preto, aby auto opäť dobre vyzeralo, ale aj preto, aby po nej správne fungovali všetky bezpečnostné prvky a technológie.

Aj dnes sa možno stretnúť s názorom, že do autorizovaného servisu netreba chodiť a originálne náhradné diely sú zbytočne drahé. Cez internet ich zoženiete lacnejšie a „garážový mechanik“ vám dá auto určite do poriadku za nižšiu cenu. Či však týmto spôsobom naozaj ušetríte, je otázne, nehovoriac už o tom, že moderné autá sú plné sofistikovanej elektroniky a asistenčných systémov, ktoré sú navzájom prepojené. Keď jeden z nich nebude fungovať optimálne, naruší sa aj činnosť ostatných. S pokročilou elektronikou si v garáži mechanik poradí len ťažko.

Test kvality

Samostatnou kapitolou sú náhradné diely. Tie neoriginálne, spravidla pochádzajúce z Ázie, sú zväčša naozaj lacnejšie. Je tu však aj druhá strana mince – kvalita. Lacné diely majú spravidla veľmi ďaleko ku kvalitatívnym štandardom, ktoré sú uplatňované pri ich výrobe priamo v automobilkách. Ukázali to aj nezávislé testy.

Volkswagen napríklad v polovici roku 2016 oslovil nezávislé testovacie laboratórium Continental Safety Engineering, aby vykonali nárazové testy s modelom VW Golf VII. Išlo o čelný náraz pri nízkej rýchlosti (15 km/h), ktorého cieľom bolo porovnať kvalitu originálnych a neoriginálnych náhradných dielov a vyhodnotiť následné opravy vozidiel. Obidve vozidlá vybavili náhradnými dielmi, ktoré sa spravidla pri takomto náraze poškodia najčastejšie – predný blatník a nárazník, predná kapota, maska chladiča a diely nad prednými kolesami. Na jednom vozidle boli diely vymenené za originálne, na druhom za neoriginálne. Následne sa obidve vozidlá podrobili crash testu. Po absolvovaní testov sa veľký rozdiel vyskytol napríklad pri prednom nárazníku. A to nie je len estetická záležitosť.

Už samotné pomenovanie „nárazník“ hovorí niečo o jeho funkcii – má pohltiť časť energie vzniknutej pri náraze a zároveň ju cez pevnostnú kostru auta rozptýliť tak, aby posádka nebola ohrozená. Lacnejší neoriginálny náhradný diel však nebol dostatočne pevný, túto funkciu si tak neplnil – dokonca natoľko, že energia nárazu smerovala priamo do kabíny, kde sa následne aktivoval airbag. V aute s originálnym nárazníkom k takejto situácii vôbec nedošlo.

https://www.youtube.com/watch?v=I5qBxfCyhT4

O tom, aké ďalšie škody spôsobí airbag, ktorý sa nafúkne v interiéri, asi podrobnejšie písať netreba… Podčiarknuté a zrátané – oprava Golfu s neoriginálnymi dielmi po čelnom náraze do prekážky bola napokon trojnásobne drahšia než pri aute s originálnymi dielmi. Neoriginálne diely nemusia vždy presne pasovať, často je nutné ich prispôsobovať rozmerom, čo je finančne náročnejšie a tiež sa predĺži i čas celkovej opravy. Výsledky testu následne potvrdil aj skúšobný ústav pre automobilovo-technické služby Dekra.

Myslite na bezpečnosť

A je tu aj ďalšia vec, na ktorú netreba zabúdať. Tento test prebehol vo veľmi nízkej rýchlosti – predstavte si, ako by dopadol, ak by sa uskutočnil pri rýchlosti 50 km/h. Pri náraze auta do pevnej prekážky v tejto rýchlosti pôsobí na telo vodiča taká sila, akoby vážil 60-krát viac ako na váhe doma. Napríklad 90- kilový už by pri takomto náraze vážil viac ako 5 ton. Preto je naozaj dôležité, aby čo najväčšie množstvo energie, ktorá pri ňom vznikne, bola rozvedená mimo kabínu – to pri nekvalitných a menej pevných náhradných dieloch bude len ťažko možné. Takto možno ušetríte na dieloch pár eur, no riskujete vážne zranenie seba a ďalších pasažierov.

Preto je veľmi dôležité nechať auto správne a kvalitne opraviť aj pri menších nehodách s nižšou škodou. Následne, ak sa náhodou stanete účastníkmi nejakej vážnejšej nehody môže to rozhodovať o tom, či ju prežijete, alebo nie. Pokiaľ chcete mať istotu, že vaše auto bude opravené kvalitne, pri zachovaní záruk výrobcu a garancii bezpečnosti auta na maximálnej úrovni, treba sa obrátiť na profesionálov – Špecialistov na opravy po nehode.

Profesionálny prístup

Ide skutočne o novú službu, respektíve o servisy, v ktorých máte istotu, že oprava vášho poškodeného auta bude vykonaná s maximálnou odbornosťou a maximálnym dôrazom na jej kvalitu. A ako je to možné? Hlavne vďaka tomu, že v každom servise, ktorý patrí do siete „Špecialistov na opravy po nehode“ sa každý rok vykonávajú špeciálne audity, pri ktorých musí každý mechanik daného servisu dokázať svoju odbornosť a kompetentnosť.

Všetky servisy, ktoré do nej navyše patria, musia byť vybavené najmodernejšími nástrojmi a technológiami, umožňujúci vykonať opravu auta v takej kvalite, aby mohli byť dokonca obnovené pôvodné záruky výrobcu, pokiaľ sa ešte na auto vzťahujú. Každý to už asi na cestách videl – opravený nárazník, následne neodborne a nekvalitne nalakovaný, takže lak sa olupuje a karoséria pod ním hrdzavie. V servisoch, ktoré patria do siete „Špecialisti na opravy po nehode“ vám finálnu úpravu spravia tak, že zostane plne zachovaná výrobcom poskytovaná 12-ročná záruka proti prehrdzaveniu karosérie.

Ďalšie benefity

A to zďaleka nie je všetko. Oprava karosérie v takej kvalite, aby poškodenie bolo po nej nielen „neviditeľné“, ale zároveň aby bola zachovaná dostatočná tuhosť, dôležitá pre dobré absorbovanie energie nárazu a jej odvedenie v maximálnej možnej miere mimo priestoru pre posádku a zároveň aby optimálne fungovali všetky prvky aktívnej a pasívnej bezpečnosti totiž vyžaduje špeciálne technológie a dielenské vybavenie, originálne diely, dodržaný výrobcom predpísaný postup opravy a odborníkov, ktorí ho poznajú.

To všetko máte v sieti „Špecialistov na opravy po nehode“ zaručené aj vďaka vyššie zmieneným pravidelným auditom. Popritom bude vďaka spoľahlivosti servisov zrýchlená aj likvidácia poistnej udalosti a môžete sa spoľahnúť aj na garantované a transparentné ceny vykonávaných úkonov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNajvýkonnejší sériový Peugeot všetkých čias? Po GTI prichádza 508 PSE
Nasledujúci článokNový šéf Škody naznačil budúcnosť automobilky a novej Fabie
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.