Domov News V Paríži bojujú proti SUV po svojom. Čo by ste na takýto...

V Paríži bojujú proti SUV po svojom. Čo by ste na takýto postup povedali vy?

suv paríž aktivisti
Zdroj: Pinterest

Éra SUV, ktorá aktuálne drží všetky automobilky má svoje pro, ale aj proti. Obrovské autá, v ktorých väčšina vodičov sedí sama a blokuje tak parkoviská, cesty a hlavne “neohrozene” brázdi slovenské mestá na vzdory zákonom fyziky, sú tŕňom v oku mnohých ľudí. To, čo ale vymysleli vo Francúzsku v našich končinách zatiaľ nemá obdobu. Ako by sa však slovenský vodič zachoval, keby sa mu stane niečo podobné?

Už dávnejšie platí v Paríži nariadenie, ktoré umožňuje policajtom ukladať mastné pokuty za veľkú hmotnosť vozidla. Týka sa to teda predovšetkým obrovských SUV typu VW Touareg, Audi Q7 či Q8, Mercedes GLE, GLS, G alebo podobných mastodontov. Tieto pokuty sa v určitých prípadoch dokonca môžu vyšplhať až na niekoľko stoviek eur, čím užívanie SUV v malých mestských uličkách stráca zmysel. Avšak najnovšia vlna odporu proti obrovským terénnym leštenkám je ešte radikálnejšia.

suv paríž aktivisti
Zdroj: cia-france.com

Konkrétne za ňou stoja aktivisti z hnutia La Ronce, ktorí sa rozhodli proti SUV bojovať po svojom. A to konkrétne tak, že im jednoducho na parkovisku vypustia kolesá. Áno, čítate správne. Aktivisti v Paríži na zaparkovaných SUV vo veľkom vypúšťajú pneumatiky a chcú tým poukázať na neohrabanosť týchto áut. Nejde pritom o žiadny druh poškodenia auta. Práve naopak. Väčšina nových vozidiel už má k dispozícii kompresor na dofúkanie pneumatík. Tým pádom sa užívanie SUV nijako neznemožní, skôr len urobí nepríjemnejším.

Aby však boli aktivisti ako-tak v práve, za stierač každého “vypusteného” SUV vkladajú papierik s odôvodnením. Na ňom vo väčšine prípadov stojí, krátky text, ktorý hovorí o tom, že auto sa stalo obeťou ekologického hnevu ľudí. Aj napriek tomu však môže ísť o poškodenie cudzieho majetku a tým pádom aj aktivistovi môže hroziť stíhanie. Každopádne, ľudia v Paríži už majú pravdepodobne dosť drzých zbohatlíkov, ktorí takéto autá vo veľkej väčšine prípadov zaparkujú na chodníkoch či miestach, ktoré nie sú na to určené. Avšak či je takáto forma odplaty v poriadku, tak na to si urobte každý svoj názor.

Aktivisti chcú zákaz áut so spaľovacími motormi už v roku 2030

Zdroj: idnes.cz

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW Golf GTI Clubsport je viac než len vylepšené GTI
Nasledujúci článokMitsubishi nikam neodchádza, na Slovensko dorazí nový plug-in hybridný Eclipse Cross
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.