Domov News 3D tlač aj pre BMW? Hudba budúcnosti je tu

3D tlač aj pre BMW? Hudba budúcnosti je tu

Foto: BMW

Dávnejšie nemysliteľné, dnes už možnosť. 3D tlač sa postupne dostáva aj do automobilového priemyslu. A nielen do nejakých interiérových doplnkov či dielov karosérie. BMW plánuje z 3D tlače vyrábať rôzne komponenty, ktoré by sme nikdy predtým netipovali.

Takže čo tu máme? V minulosti nám diely vyrábal len stroj. Následne tieto diely montovali prevažne ľudia, neskôr stroje a tým sa zrýchlil celý proces výroby auta. Dnes však výrobný a technologický proces pri novom dieli je niečo, čo sa dá skrátiť a odbúrať tak prekážky. Jedným z možných riešení bude 3D tlač. Tú plánuje BMW uviesť do série, zatiaľ však testujú produkty na málosériových kúskoch.

 

BMW pre jej dcérsku spoločnosť Rolls-Royce vyrába kovové polymérové súčiastky. Vznikajú pritom na viacerých miestach po celom svete. Komponenty využívajú na karosérii a v priestore pre pasažierov. Ich výhodou je funkčnosť a pevnosť. V BMW Landshut-e kovové súčiastky vyrábajú pomocou topenia laserom. Vo výrobe sa následne pridajú do procesu, ktorý je plne automatizovaný.

 

Lacnejšie komponenty

Jednotlivé úrovne, na ktorých môžeme vyrábať súčiastky z 3D tlače, sa zisťuje už pri fáze vývoja auta. Napríklad ak sa zistí, že daný diel je rýchlejšie a lacnejšie vyrobiť pomocou 3D tlače, je takýto proces zapracovaný do konštrukcie auta. Treba totiž na to myslieť už od začiatku výroby auta. BMW pritom využíva aj umelú inteligenciu, ktorá umožní rýchlejšie identifikovať diely, ktoré sa hodia na výrobu cez 3D tlač.

 

Okrem bežných súčiastok pritom ide o veci, ktoré by sa predtým ani nedali vyrobiť pomocou bežných foriem. Pomáhajú tiež rôzne formy počítačových algoritmov. Pre BMW priniesla generatívna konštrukcia tvarovo optimalizované riešenia, napríklad aj so znížením hmotnosti. Komponenty tak môžu byť až o 50 % ľahšie, ako porovnateľné konvenčné. Umožnia tak vytvoriť produkt, ktorý dokonalo využije dostupný priestor a zlepší jeho pevnosť. BMW všetky poznatky vyvíja a zlepšuje v centre Additive Manufacturing Campus neďaleko Mníchova. Aktuálne im tam pracuje 80 zamestnancov a ďalších 50 pracuje na rovnakých úlohách po celom svete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokKtoré vyvolené motory zvládnu ľahko prežiť aj 500 000 km?
Nasledujúci článokMondeo už iba ako SUV? V tomto roku sa krásne tvary vytratia z obzoru