Domov Elektromobilita Hyundai IONIQ 5 je neuveriteľný elektromobil s parametrami prémie!

Hyundai IONIQ 5 je neuveriteľný elektromobil s parametrami prémie!

Hyundai je jedna z mála značiek v automobilovom svete, ktorá sa nebojí nám bežným smrteľníkom ukázať, že autá môžu byť aj INÉ ako tie z excelovských tabuliek.

Jasným príkladom je nový crossover model IONIQ5 ,ktorý ukazuje že sa dajú veci robiť aj inak a pritom jednoducho. Nemá síce anjelské krídla ako nový Tuscon ,no pri dĺžke 4635mm a rázvore 3000 mm, kde každý milimeter bol využitý na „open space“. Je až zarážajúce koľko vnútorného priestoru dokázali dizajnéri spolu s inžiniermi vytvoriť.

Všetko bolo už od začiatku pri koncepte 45 na Frankfurtskom autosalóne 2019 potichu zadefinované. Úžasný, jednoduchý no moderný dizajn s veľkým vnútorným priestorom rovnou podlahou bez žiadnych tunelov.

Samozrejme, že sa myslelo i na ekológiu a sú tu použité materiály pochádzajúce z ekologických a trvalo udržateľných zdrojov. Akými sú recyklované PET fľaše a rastlinné priadze ako aj prírodné vlnené priadze. Koža je ekologicky spracovaná rastlinnými výťažkami a rovnako sú použité bio laky s rastlinnými výťažkami.

Čo samotný výkon? 

Ponuka elektrických pohonných jednotiek je viac než uspokojivá, keďže na výber je zadný či AWD pohon všetkých štyroch kolies. Zákazníci si môžu vybrať z dvoch veľkostí batérií s kapacitou 58 kWh alebo 72,6 kWh s maximálnou rýchlosťou až 185 km/h. Kombinovaný výkon celej sústavy tak môže dosiahnuť až 225 kW a 605 Nm, reálny využiteľný systémový výkon zatiaľ nie je známy.

Keďže sa bavíme o elektrickom aute tak podľa testovacieho cyklu WLTP môže byť dojazd až na úrovni 470 – 480 km. Nás asi najviac zaujíma možnosť ultra rýchleho nabíjania. S nabíjačkou s výkonom 350 kW sa model IONIQ 5 nabije z 10 percent na 80 percent za iba 18 minút. Užívatelia modelu IONIQ 5 si dojazd do vzdialenosti 100 km podľa normy WLTP dobijú za neuveriteľných päť minút.

Okrem toho IONIQ 5 ponúka ešte aj funkciu V2L ,ktorá umožňuje nabíjanie rôznych elektrických zariadení, napr. elektrické bicykle, kolobežky či kempovaciu výbavu, vďaka čomu slúži ako nabíjačka na kolesách!

Interiér a konektivita

Exkluzívny, moderný dizajn prinesie aj zaujímavé možnosti nastavenia kokpitu. Nachádza sa tu 12-palcová, plne dotyková obrazovka infotainmentu a 12-palcová digitálna prístrojová doska bez krytu, ktorú si užívateľ môže nastaviť podľa svojich potrieb. Je tu samozrejme i konektivita, ktorá nám pomáha so všetkými našimi potrebami.

Hyundai nám prináša aj online službu Bluelink. Ta nám vie pomôcť napr. nájsť čo najvýhodnejšiu trasu so všetkým čo k tomu patrí. Čiže presne vie pomocou vzdialených serverov vypočítať trasu na mape ,aby nám zobrazovala viac nabíjacích staníc, ich dostupnosť a očakávaný čas nabíjania. Ľudia po kliknutí na ikonu stanice na mape uvidia, či ponúka nabíjanie striedavým alebo jednosmerným prúdom, prípadne vysoko výkonné nabíjanie. Taktiež bude ukazovať, či je dostupná služba IONITY. Táto služba sa bude neustále aktualizovať.

Viac… a viac!

Je ešte tak veľa čo by sa dalo povedať o IONIQ 5 ako napr. zapustené kľučky dverí ,nezameniteľný svetelný podpis, dizajn Parametric Pixel, rozšírená realita na Head-up displeji (AR HUD), pokročilé asistenčne systémy vodiča Hyundai SmartSense a iné. To najdôležitejšie je však, vidieť ho a cítiť.

Nový IONIQ 5 je skvelá ukážka toho čo nás čaká pri budúcich modeloch IONIQ 6 (SEDAN) či IONIQ 7 (SUV). Jednoducho máme sa na čo tešiť, no veľmi dôležitá bude tiež cenová politika. IONIQ 5 by mal štartovať niekde na úrovni 45 000€.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Nissan GTR príde v roku 2022 ako Hybrid!
Nasledujúci článokMcLaren Artura je elektrinou nabitý diabol