Domov Elektromobilita Aké zmeny čakajú Aston Martin a čo s tým má Mercedes ?

Aké zmeny čakajú Aston Martin a čo s tým má Mercedes ?

Britskú značku Aston Martin čakajú od roku 2025 zmeny. 

Britská automobilka oznámila, že od roku 2025 bude vyrábať plne elektrické SUV a športové vozidlá vo svojich výrobných prevádzkach vo Veľkej Británii. Taktiež potvrdili, že aj naďalej budú používať pohonné jednotky od Mercedesu, no nebudú sa vyrábať v Nemecku.

Predseda automobilky Lawrence Stroll túto informáciu o zmene výrobných plánov automobilky potvrdil: „SUV vozidlá sa budú vyrábať v našej fabrike vo Walese a športové vozidlá sa budú vyrábať vo výrobnom závode v Gaydone v Anglicku.”

Aston Martin DBX
Spolupráca s Mercedesom sa vyplatí 

Aston Martin však aj naďalej môže používať batérie a motory dodávané práve Mercedesom, ktorý už má v predaji dvojicu sériovo vyrábaných automobilov na čisto elektrický pohon. Stroll k aktuálnej situácii dodal: „Sme veľmi ďaleko pred našimi súpermi a to všetko kvôli nášmu partnerstvu s Mercedesom.“

Jeho odvážne hodnotenie je vyústením situácie po nedávnom tvrdení generálneho riaditeľa automobilky Tobiasa Moersa, že firma môže získať potrebné elektrické, hybridné a spaľovacie komponenty od Mercedesu za „primeranú a priaznivú cenu“.

Podľa aktuálnych informácii z prostredia britskej automobilky prvým elektrifikovaným sériovo vyrábaným vozidlom značky bude hybridná verzia nového SUV DBX, ktorá sa má dostať do výroby koncom tohto roka, pričom sa dá očakávať, že v rámci budúcich verzií PHEV použije plug-in hybridnú verziu svojho 4,0-litrového V8 s dvojitým preplňovaním zo športových sedanov Mercedes-AMG GT 4door Coupé a Mercedes S-Class.

Aston Martin DBX
Valhalla a pokračovanie značky DB

Superšportové vozidlo Valhalla s motorom uprostred bude tiež využívať hybridnú technológiu. Je veľmi pravdepodobné, že sa vzdá elektrifikovanej verzie V6 , ktorá bola použitá v koncepte z roku 2019. Nahradiť by ju mala pohonná jednotka od spoločnosti AMG.

Aston Martin Valhalla

O elektrických modeloch, o ktorých sa zmienil Stroll, je toho známe málo, aj keď potvrdil, že elektrifikovaný športový automobil bude verzia DB11/Vantage s motrom vpredu a bude sa predávať spolu s modelom SUV s pohonom všetkých štyroch kolies. Dizajn vozidla a ani fakt, či budú elektrické modely používať charakteristické označenie DB zatiaľ nie sú známe. Otázkou zostáva, ako budú modely britskej značky odlišné od konkurencie (aj od Mercedesu).

Aston Martin Vantage

Lawrence Stroll však tvrdí, že značka si zachová svoje ladné krivky, skvelý podvozok a športovú dynamiku. Nám nezostáva nič iné, iba počkať na výsledok.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokŠkoda mieri na Čínsky trh so svojou predĺženou Octaviou.
Nasledujúci článokEmisná norma Euro 7 – tajný koniec spaľovacích motorov