Domov News Jediná ŠPZ na celý život, poslanci odsúhlasili prelomovú zmenu!

Jediná ŠPZ na celý život, poslanci odsúhlasili prelomovú zmenu!

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou, koniec nezmyselnému striedaniu poznávacích značiek je tu. Tabuľkám s evidenčným číslom, ŠPZ alebo ak chcete tak TEČ sa životnosť výrazne predĺži. Poslanci odsúhlasili revolučnú novelu zákona!

V úvode roku 2021 sme vás informovali o iniciatíve poslancov klubu Sme Rodina a SaS, zmeniť aktuálny systém prideľovania ŠPZ. Netrvalo dlho a dočkali sme sa, vláda odsúhlasila novelu zákona, ktorá umožní nechať si jednu ŠPZ buď počas celej životnosti vozidla, alebo počas vášho života.

Po novom budú značky viazané na majiteľa ale aj na vozidlo, to umožní jednoduchú možnosť výberu a výrazne odľahčí súčasný proces. Jedno číslo si tak budete môcť preniesť zo starého auta na nové. Na výber bude ale aj možnosť predať vozidlo so ŠPZ, nový majiteľ tak nebude musieť vybavovať novú značku.

Zároveň tak odpadáva povinnosť meniť ŠPZ pri zmene trvalého bydliska medzi okresmi. Časom tak rozdelenie na jednotlivé okresy na základe skratiek ako BL, NR či KE stratí zmysel.
Novela tak ráta s postupným zrušením delenia evidenčných čísel podľa okresov. Zaviesť sa má úplne nové značenie ktoré by malo vyzerať nasledovne: AA000AA

Zmeny čakajú aj proces prihlasovania a odhlasovania vozidiel. Byrokracie bude menej. Dočkáme sa aj jednoduchšieho procesu pri registrácii áut. Pri predaji do iného okresu nebude musieť chodiť na dopravný inšpektorát pôvodný a následne ani nový majiteľ. Predávajúci a kupujúci to môžu spraviť na ktoromkoľvek mieste na území Slovenska, inšpektoráty budú mať celoslovenské pôsobnosti.

Novelu by mal parlament schváliť na najbližšej schôdzi, s účinnosťou od marca budúceho roka. Nové značky by mali inšpektoráty začať vydávať po tom, ako sa minú skladové zásoby tých súčasných.

Poslednými náležitosťami, ktoré si podľa nás ešte vyžadujú zásadnú zmenu, je systém fyzických nálepiek STK, EK a KO. Tie by mohli byť nahradené kompletným elektronickým systémom. Štát ale aj občania by tak ušetrili nemalé finančné prostriedky.

Neriskujte! Viete kedy a či vôbec môžete predbiehať sypač na diaľnici?

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 10

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW oficiálne odhalilo vzhľad sériového elktromobilu i4, masívnej maske sa nevyhlo!
Nasledujúci článokCanoo predstavuje futuristicko-retro alternatívu k Cybertrucku