Domov Elektromobilita V Texase majiteľ tesly zaplatil za jedno nabíjanie rovnako ako za nový...

V Texase majiteľ tesly zaplatil za jedno nabíjanie rovnako ako za nový iPhone! Dôvod je absolútne kuriózny…

Dobíjanie elektromobilov nie je také ľahké v každej situácii. Hlavne v prípade ak sa zhorší počasie a naskytne sa búrka, ktorá dokáže poškodiť elektrické vedenia. V takom prípade si elektromobil nemáte možnosť nabiť. 

Nedávno sa objavil medializovaný prípad, kedy príroda majiteľom elektromobilov, pri potrebe nabíjania, spravila riadny škrt cez rozpočet. Prípad sa stal v americkom štáte Texas, kde nedávno zavítali silné mrazy. Kvôli čomu prišli milióny domácností o elektrickú energiu. Po pár dňoch keď sa konečne oteplilo, začala elektrika opäť fungovať.

Lenže obyvatelia neboli nadšení keď zistili, že cena elektriny sa výrazne zvýšila, vďaka vzniknutej situácii. V USA cenu elektriny ovplyvňuje dopyt a ponuka rovnako ako u nás. Bežne v spomínanom Texase stojí 1 MWh približne 41€, nuž po mrazivých časoch a výpadku elektriny sa cena zvýšila na neuveriteľných 7 450€ ! Zdá sa že je to až nereálne, ale skutočne nárast ceny sa vyšplhal do takýchto extrémov. Tak nastalo šetrenie a ľudia výrazne začali znižovať svoju spotrebu elektrickej energie.

Ale čo elektromobily?

V dnešnej dobe vidíme na cestách jazdiť čoraz viac elektromobilov. Výnimkou nie je ani spomínaný Texas a majiteľov elektromobilov sa toto zdraženie dotklo tiež. Napríklad nabíjanie Nissanu Leaf, ktorý má kapacitu batérie 40 kWh a dojazd 270 km, stojí v Texase štandardne okolo 15€. Avšak po spomínanom náraste cien, vyšlo takéto nabitie až na 300€, čo znamená že na diaľku 100 km sa jazdilo za 111€. Riadne drahé vozenie.

V prípade iných vozidiel s vysokokapacitnou batériou, ako napríklad Tesla Model S, ktorá má batériu s kapacitou 100 kWh a dojazd približne 613 km. Za bežných okolností vyšlo plné nabitie okolo 37€ a v prepočte na 100 km ste jazdili za 6€. Teraz majitelia Tesly v Texase museli zaplatiť neskutočných 745€, čo vychádza na 100 km jazdy 121€ ! Práve v takýchto podmienkach sa nemôžeme na 100% spoliehať na elektromobily. Nikdy nevieme kedy sa naskytne situácia, že ostaneme bez elektrickej energie. V takýchto prípadoch sa skutočne musí uznať, že keď už nastanú takéto neobvyklé situácie, klasické palivo je výrazne spoľahlivejšie. Prípadne, je rovnako otázkou či nie je spoľahlivejšou a ekologickejšou možnosťou aj tankovanie áut vodíkom? Možno práve táto situácia otvára vo svete debaty o využití  iných alternatívnych zdrojov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautobazar.eu
Predchádzajúci článokVodíkové stanice sa stanú skutočnosťou. Budeme tankovať už tento rok?
Nasledujúci článokNová generácia Honda HR-V oficiálne predstavená!