Domov News Autobus 801 do Rajky nahradí vlak. Pozrite sa koľko bude stáť a...

Autobus 801 do Rajky nahradí vlak. Pozrite sa koľko bude stáť a ako bude premávať.

zdroj: dpb.sk

Od Septembra minulého roka 2020 bola, kvôli prebiehajúcej pandémii a uzatvoreným hraniciam, linka 801 premávajúca do obce Rajka v Maďarsku pozastavená. Nakoniec prišlo aj k úplnému zrušeniu linky 801.

Spomínaná linka 801 bola v prevádzke od roku 2010, čiže skoro 10 rokov. Každý si ju určite pamätá v začiatkoch totiž premávala z centra mesta teda od nového SND do Rajky. Neskôr už bola presunutá len od zastávky ŽST Rusovce smerom do Rajky.

Podobný osud ako autobus do Rajky postihol aj linku 901, ktorá premávala do susedného Hainburgu v Rakúsku. Tú však nahradil súkromný dopravca Slovak Lines Express a linka naďalej premáva, avšak už nie pod záštitou Dopravného podniku Bratislava (DPB). Vráťme sa späť k Rajke, tá nateraz zostane dostupná verejnou dopravou len prostredníctvom vlakovej linky, ktorá premáva medzi Petržalkou a Rajkou. V úseku Petržalka-Rusovce je zaradená do Integrovaného dopravného systému v BSK ako linka S8.

Vlakové spojenie zo stanice v Petržalke smerom do Rajky počas celého týždňa premáva každú párnu hodinu a z Rajky do Bratislavy premáva každú nepárnu hodinu. Podľa cestovného poriadku by cesta mala trvať necelých 20 minút s jednou zastávkou v Rusovciach. Cena jednosmerného lístku Rusovce- Rajka vás vyjde na 1,50€, spiatočný na 2€. Jednosmerný lístok zo stanice Petržalka- Rajka stojí 2€ a spiatočný 4€.

Čo bude ďalej ?

Ako uvádza DPB vo svojom stanovisku dôvodom neobnovenia linky 801 je dlhodobá stratovosť a aktuálny finančný úbytok tržieb dopravného podniku. „Linku sme prevádzkovali na komerčnom základe, teda nebola zahrnutá vo výkonoch vo verejnom záujme, ktoré si objednáva hlavné mesto. Komerčný úspech však táto linka nemala a tržby z cestovných lístkov nepokryli jej náklady,“ uviedol dopravný podnik. Rovnako skončila aj vyššie spomínaná linka 901, premávajúca do Hainburgu.

zdroj: dpb.sk

Pritom ešte na jeseň minulého roka 2020 DPB obnovil licenciu pre linku 801. Cestovný poriadok platný do roku 2O25, vtedy schválilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, čo však nikto nemohol v tej dobe tušiť bol možný finančný dopad súvisiaci s koronakrízou. Či bude linka do Rajky opäť obnovená formou autobusovej dopravy bude závisieť od vôle objednávateľov dopravy. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v prebiehajúcej súťaži na nového regionálneho autobusového dopravcu uvažuje aj s prípadným objednávaním regionálnej dopravy do maďarskej Rajky a rakúskeho Hainburgu. Kedy a či sa tak vôbec stane je zatiaľ vo hviezdach.

Pripravte si peňaženky, prichádza sadzobník blokových pokút !

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCitroen My Ami Cargo má byť malý mestský pomocník na baterky
Nasledujúci článokPorsche chystá nový Macan ! Príde v podobe elektromobilu !