Domov News Chaos a panika, ľudia v Amerike tankujú do igelitových sáčkov! Za všetkým...

Chaos a panika, ľudia v Amerike tankujú do igelitových sáčkov! Za všetkým je útok hackerov

Viete si predstaviť stáť respektíve hľadať benzínku, kde si pokojne môžete natankovať benzín či naftu ? Áno je to úplne normálna záležitosť no len kým neprídu na scénu heckeri. 

Tankovanie je v našich životoch úplne normálnou, každodennou záležitosťou. Benzínka je takou rutinou, ktorú navštevujeme denne. Čo sa však stane ak by nám náhodou došli zásoby benzínu či nafty ?

Amerika, krajina neobmedzených možností 

Určite to poznáte všetci. Amerika, úžasná krajina, kde je všetko možné. A to doslova. Aktuálne tam vládne chaos, ktorý sa dostal až k nám a je spojený práve s tou základnou činnosťou akou je tankovanie paliva. Istá skupina hekerov, zaútočila na spoločnosť Colonial Pipeline a zavrela Američanom kohútik ropovodu, ktorý zásobuje východ Ameriky takmer polovicou pohonných hmôt. Situácia sa začala ešte minulý piatok, keď sa Colonial Pipeline stala obeťou hekerského útoku spájaného so skupinou DarkSide. Podľa konšpiračných teórii by táto skupina mohla byť spájaná s Ruskom. Vírus, ktorý zasiahol IT systémy ropovodu paralyzoval dodávky ropných produktov. Tento škodlivý systém zablokuje počítačový softvér a výmenou za obnovenie dát požaduje výkupné.

zdroj: instagram

Situácia je vzhľadom na vyššie uvedené mimoriadne vážna. Američania si robia zásoby paliva všade, kde sa len dá. Colonial Pipeline je spoločnosťou, ktorá dodáva vyše 2,5 milióna barelov benzínu a nafty, leteckého paliva a ďalších ropných produktov. Využíva k tomu sieť potrubia o dĺžke 850 kilometrov a podieľa sa na zásobovaní krajiny palivom zhruba v 45 percentách. Celý tento problém má za následok zvýšenie cien palív. Ako uvádza istá Američanka: ” obišla som 5 staníc než som našla jednu, kde mali už len prémiový benzín”. Aktuálna cena benzínu je momentálne na maximách ako v roku 2014.

Letecký priemysel pozastavuje lety 

Najväčší americký letecký dopravca American Airlines musel na diaľkových letoch z Južnej Karolíny pridať zástavky k dočerpaniu paliva. Niektoré lety však museli byť zrušené. Rafinérie po celom území zažívajú ťažké chvíle a to má dopad nielen na automobilovú, ale aj leteckú dopravu. Americké mestá zháňajú tankery, kde by mohli svoje palivá umiestniť. Ich cena však rapídne vzrástla a je pravdepodobné, že výroba palív bude zrejme pozastavená.

zdroj: instagram

Minimálne dve rafinérie už svoju výrobu pozastavujú. Na aktuálnu krízu sa už pripravuje aj Biely dom, ktorý cez víkend uvoľnil pravidlá pre prepravu ropných produktov po cestnej komunikácii. Colonial Pipeline sa momentálne snaží obnoviť prevádzku svojej potrubnej siete. Ovládať ju bude manuálne, aspoň teraz. Spoločnosť v pondelok vyhlásila, že uviedla do prevádzky úsek Greensboro v Severnej Karolíne v Marylende. Zvyšné potrubie podľa firmy naďalej nefunguje. FBI uviedla, že za celou situáciou je organizácie DarkSide. Tá argumentuje, že je apolitická a nechce byť spájaná s aktuálnou vládou. Ich cieľom je zarobiť peniaze a nespôsobovať verejnosti problémy. Podľa viacerých odborníkov, vírus by mal pochádzať z Ruska.

Rusko ako hlavný podozrivý 

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že sa plánuje stretnúť s ruským prezidentom a že zatiaľ poľa spravodajských služieb neexistujú dôkazy, že je do útoku zapojené Rusko. I keď existujú dôkazy, že ransomware (vírus) páchateľov sa nachádza v Rusku. ” Moskva má preto určitú zodpovednosť tento problém riešiť,” dodal Biden. Rusko akúkoľvek spojitosť kiberútoku s Moskvou odmieta. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone uviedlo, že odmieta nepodložené výmysly jednotlivých novinárov o zapojení Ruska do počítačového útoku na spoločnosť Colonial Pipeline.

Akákoľvek je pravda, táto situácia je len dôkazom toho, ako je svet vydaný na pospas niekoľkým klikom na počítači. Ukazuje sa, že sme veľmi zraniteľní. Len sledujeme rôzne prípady ransomwaru, či už sa to týka telekomunikácii, alebo tejto kritickej infraštruktúry, uviedla k situácii americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Hyundai Santa Fe 1,6 T-GDi HEV, luxus a technológie za prijateľnú cenu
Nasledujúci článokNová Škoda Kodiaq na slovenskom trhu ! Koľko za ňu zaplatíte ?!