Domov Elektromobilita Lamborghini oficiálne potvrdilo eletrifikáciu. Koniec hlučným superšportom ?!

Lamborghini oficiálne potvrdilo eletrifikáciu. Koniec hlučným superšportom ?!

Zdroj: Lamborghini

V roku 2014 prvýkrát začala automobilka plánovať spojenie hybridov s Lamborghini. Teraz plánuje do roku 2025 znížiť svoje emisie CO2 na polovicu. Ako to chce dosiahnuť?

Ako iste mnohí viete, že hlavne u nás v Európe sa posledné roky veľa diskutuje o emisiách a stále prísnejšie normy to výrobcom neuľahčujú nuž bez elektrifikácie naplniť normy je takmer nemožné. Preto sa Lamborghini rozhodlo znížiť svoje emisie CO2 na polovicu do roku 2025. Plánuje to docieliť elektrifikáciou modelov Huracán, Aventador a Urus.

Zdroj: Lamborghini

Na autosalóne už, v roku 2014 v Paríži, Lamborghini predstavilo koncept Asterion. Motor bol kombinovaný s atmosférickým V10 motorom a s tromi elektromotormi. Maximálny výkon mal dosahovať približne 662 kW (900 koní). Koncept Asterion sa ale nikdy do výroby nedostal. Tým pádom prvý hybridný limitovaný model od značky Lamborghini prišiel v roku 2019 s menom Sián.

Stal sa tak prvým elektrifikovaným vozidlom automobilky a dokonca aj najvýkonnejším sériovo vyrábaným Lamborghini v histórii. Ponúkal výkon 602 kW (819 koní). Lamborghini už potvrdilo, že k nemu pribudnú aj ďalšie elektrifikované modely. V roku 2023 predstavia prvý sériovo vyrábaný hybrid keďže model Sián je iba limitka. V nasledujúcich rokoch tak plánujú do elektrifikácie investovať viac než 1,5 miliardy eur, čo bude doposiaľ najväčšou investícou automobilky v histórii.

Do konca roka 2024 budú všetky modely Lamborghini elektrifikované. Talianská automobilka tiež potvrdila, že pravdepodobne niekedy v roku 2025 predstavia aj elektromobil. Nie je však úplne jasné, či pôjde o superšport alebo prípadne o súrodenca Urusu v segmente SUV.

Bohužiaľ je to smutná novinka pre fanúšikov značky Lamborghini alebo aj iných superšportov s krásnym zvukom motorov V10 či V12, ktoré o pár rokov už počuť nebudeme môcť. Ale podľa informácií to nebude tak skoro, keďže Lamborghini pripravuje ešte dva plnohodnotné superšporty s motorom V12, ktoré by mali odhaliť už tento rok. Tvrdí, že sa bude jednať o oslavu spaľovacieho motora. Takže si špičkový zvuk V12 ešte trochu vychutnáme, kým bude možnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNajpredávanejší Ford F-150 bude elektromobil
Nasledujúci článokJe parkovanie s vytočeným kolesom správnym parkovaním?