Domov Poradňa Je parkovanie s vytočeným kolesom správnym parkovaním?

Je parkovanie s vytočeným kolesom správnym parkovaním?

So zaparkovaným vozidlom a vystrčeným kolesom sa denne stretávame na sídliskách. Nie je to však s „kostolným poriadkom“. Prečo je to tak?

Pokiaľ aj vy parkujete s vystrčeným kolesom do cesty, radšej sa tomuto zlozvyku vyhnite. Pokiaľ parkujete v kopci, vytočenie kolesa je určite samozrejmosťou. Ak však rovnako parkujete na rovine, dávajte si na to určite pozor. Stalo sa akoby samozrejmosťou, že vytočené kolesá nájdeme aj na rovine. Ako sme spomenuli, pokiaľ takto parkujete na kopci, je to určite samozrejmosťou, nakoľko by Vám mohla zlyhať ručná brzda a auto by mohlo začať cúvať.

Parkovanie s vytočenými kolesami však má aj niekoľko negatív. Niektorí sa ohradzujú tým, že vďaka takémuto parkovaniu nemôžu dostať papuču, nakoľko sa tam mestskí policajti nedostanú. Pôsobí to však neohľaduplne voči ostatným. Nielenže sú naše parkovacie miesta úzke, a týmto štýlom parkovania sa ešte aj zmenšujú. Pokiaľ niekto chce prejsť pomedzi vozidlá s kočiarom, či nákupným vozíkom, zrejme sa nebude zmestiť.

Pokiaľ ste v zhone a chcete sa dostať ku svojmu autu čo najrýchlejšie, aj takto vytočené kolesá tomu môžu dopomôcť aby ste prišli k úrazu zakopnutím, prípadne idete na pohovor a zašpiníte sa. Taktiež by ste mali brať ohľad na ostatných vodičov, ktorí chcú vedľa Vás zaparkovať. Veta „veď tam sa určite niekto zmestí,“ tomu určite nepomôže, lebo verte, nezmestí.

Okrem iného týmto štýlom parkovania škodíte aj súčiastkam. Vďaka tomuto štýlu parkovania sa materiály oveľa skôr opotrebujú a tým pádom návšteva servisu Vás neminie. Najviac háklivou súčiastkou je homokinetický kĺb. Taktiež to má negatívny vplyv na gumy, nakoľko jedna sa príliš rozťahuje a druhá stláča. Toto môže viesť aj k totálnemu poškodeniu pneumatík.

Problém môže nastať ihneď pri nastúpení auta. Vezmite si do úvahy situáciu, kedy ste zaspali do práce, šéf Vám už tri krát volal, siahnete po kľúčiku od auta, nastúpite, naštartujete a neuvedomíte si, že Vaše kolesá sú vytočené, rozbehnete sa a môžete tak spôsobiť škodu, o ktorú určite nestojíte.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLamborghini oficiálne potvrdilo eletrifikáciu. Koniec hlučným superšportom ?!
Nasledujúci článokŠkoda Enyaq GT sa odhaľuje na prvých fotografiách! Elektrické SUV kupé dorazí aj na Slovensko