Domov Elektromobilita Jedna karta na nabíjanie v celej Európe, Škoda predstavila Powerpass! Koľko bude...

Jedna karta na nabíjanie v celej Európe, Škoda predstavila Powerpass! Koľko bude stáť?

Predstavte si jedinú kartu, vďaka ktorej nabijete na akejkoľvek nabíjačke svoj elektromobil jediným pípnutím. Presne tak ako na čerpacej stanici! Riešenie prináša Škoda s kartou powerpass.

Na Slovensku je niekoľko poskytovateľov sietí elektronabíjačiek, pričom každý z nich má inú tarifu. Vyžadujú si buď registráciu alebo samostatnú kartu. S narastajúcim počtom elektrických vozidiel, sa prirodzene naskytá otázka aj samotného komfortu nabíjania.

Pokiaľ sa bavíme o nabíjaní elektromobilu, v zásade to môžeme rozdeliť na dva kľúčové okruhy, nabíjanie doma/v práci a verejné nabíjanie. Pokiaľ sa pozrieme na súčasnú sieť verených nabíjacích staníc, jednoznačne jej dominuje spoločnosť ZSE ktorá ich prevádzkuje až 149. Hneď za ňou nasleduje spoločnosť Greenway ktorá ponúka na našom území 68 nabíjacích staníc. Slovenská firma ejoin ktorá sa zaoberá najmä výrobou samotných nabíjačiek, vlastní aj sieť 37 nabíjacích staníc, umiestnených prevažne v malých obciach.

Celkovo by malo byť v súčasnosti na Slovensku takmer 1 000 verejných nabíjacích bodov. Čo je zhruba rovnaký počet ako v prípade konvenčných čerpacích staníc. Samozrejme, že tieto čísla nemožno priamoúmerne porovnávať, vzhľadom na potrebných čas ktorý musí vozidlo stráviť na konkrétnej stanici. Infraštruktúra sa však veľmi dynamicky rozvíja čo prináša aj ďalšie otázky.

Škoda Powerpass prináša komfort a úsporu

Ako vodič elektromobilu chcete mať vo finále rovnaký komfort ako pri bežnom aute. Nikto z nás nechce chodiť na nabíjačky s desiatimi kartami a riešiť zdĺhavé registrácie alebo rôzne tarify. Riešením je jedna karta ktorá spája všetkých prevádzkovateľov a zákazníkovi poskytuje podobný komfort ako známe Routex karty.

S niečím podobným prišla ako prvá automobilka Škoda. Tá ponúka ku svojim elektrickým modelom špeciálnu kartu, vďaka ktorej máte k dispozícií viac ako 820 nabíjacích bodov na Slovensku. Zoznam zahŕňa tých najväčších poskytovateľov vrátane IONITY, aj keď je pravda že u nás nájdete len jednu stanicu IONITY.

Powerpass kartu si môžete zadovážiť výlučne k elektrickým alebo plug-in hybridným vozidlám Škoda, pričom karta je viazaná na to konkrétne vozidlo.

Na výber máte z troch taríf, ktoré prinášajú rozdielne sadzby, pre tých ktorí jazdia pravidelne aj dlhšie trasy sa jednoznačne oplatí balík Charge faster. Ten zahŕňa veľmi atraktívne ceny za AC aj DC nabíjanie. Najlepšiu cenu však ponúka práve sieť IONITY a to vďaka spolupráci Škody, respektíve koncernu VW s touto spoločnosťou.

Do zahraničia bez problémov s jedinou kartou

Za najväčšiu výhodu Powerpass karty môžeme bezpochyby označiť jej roamingovú funkciu. Nabíjanie v zahraničí už nemusí byť viac stresujúce a chaotické, kdeže táto karta umožňuje prístup k viac ako 200 000 nabíjacím bodom po celej Európe.

Ceny sa samozrejme líšia podľa tej ktorej krajiny, vo všeobecnosti sú ale veľmi výhodne. Napríklad vo Francúzsku nabíjate prostredníctvom AC za 0,05 €, DC za 0,19 € a sieť IONITY si drží výhodnú cenu 0,30 € vo všetkých krajinách Európy. Najdrahšie DC nabíjanie v rámci balíka Charge faster vás výjde na 0,69 € v Estónsku a Litve.

Samozrejme, pokiaľ by ste si vyhľadali konkrétne stránky toho ktorého poskytovateľa v danej krajine, dostali by ste sa aj k nižším cenám. Podstatou Powerpass karty je však komfort a bezstarostnosť používania. Máte jedinú kartu a cesta do väčšiny krajín Európy je pre vás jednoduchšia než kedykoľvek predtým.

Ako to funguje v praxi?

Powerpass kartu si môžete zakúpiť už pri konfigurácií vášho vozidla, ale získať ju môžete aj v prípade že ste si kúpili jazdenú elektrickú, alebo plug-in hybridnú Škodu. Karta je viazaná na vozidlo a teda nie je možné vydať duplicitné karty, čiže pokiaľ si v rodine budete striedať auto viacerí, kartu odporúčame nechať vo vozidle.

Podľa zvoleného balíka platíte mesačný paušál a následne vám je účtovaný počet nabitých kWh podľa tarifi daného balíka a typu nabíjania. Podobne ako keď využívate služby Uber či Bolt prostredníctvom aplikácie.

Pri nabíjaní v zahraničí už dodatočne nemusíte nič vypĺňať ani sa nikde registrovať, v aplikácií nájdete podporovanú nabíjačku na vašej ceste a potom už len nabíjate. V niektorých krajinách vás nabíjanie môže výjsť dokonca lacnejšie ako doma na Slovensku.

V prípade kúpy modelu Enyaq iV s balíkom DC nabíjania, získate kartu Powerpass s najvyšším balíkom služieb Charge faster bez mesačného poplatku 9,99 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord oficiálne vyrába viac elektrických Mustangov, ako tých tradičných…
Nasledujúci článokRenault prichádza s elektromobilom MéganE. Platformu zdiela s Nissan Aryia