Domov News Na trh mieri dvojica nových BMW X3 a X4. Čo môžeme očakávať...

Na trh mieri dvojica nových BMW X3 a X4. Čo môžeme očakávať ?!

Automobilka BMW si pripravila nové modely zo segmentu SUV. Nový vzhľad, bohatšia výbava a mnoho ďalších vylepšení dostala generácia X3 a X4.

Už na prvý pohľad vyzerá nová X3 modernejšie vďaka dizajnovým vylepšeniam. Zmenami prešla mriežka chladiča, ktorá dostala ostrejšie tvary, sú širšie než predtým. Predné full LED svetlomety prešli dizajnovými úpravami a oproti predchodcovi sa zúžili približne o 10 milimetrov čo pôsobí športovejšie. Na prianie sú svetlomety dostupné aj s funkciou Matrix a v ponuke sa nachádzajú samozrejme aj BMW Laser Light. Vertikálne umiestnené otvory na prívod vzduchu pod prednými svetlometmi, vytvárajú orámovanie predného nárazníka. Celkovo predná časť vozidla vyzerá čisto a elegantne.

Aj zadná časť prešla viacerými zmenami. Hlavnou zmenou sú full LED svetlá, ktoré tiež dostali novú užšiu grafiku a horizontálne zapracované smerovky. Nové koncovky výfukov sú väčšie a športovejšie, ktoré sa k novému dizajnu X3 mimoriadne hodia.

V ponuke motorizácií nechýba hybridná technológia a tak všetky 4 a 6-valcové motory ponúkajú 48-voltovú mild hybridnú technológiu. Energiu získanú z rekuperácie a uloženú v 48-voltovej batérii je možné využiť na dodatkový výkon 8 kW (11 koní) a napájanie na 12-voltovú palubnú sieť. 4-valcový plug-in hybrid vytvára v spojení benzínového motora s elektrickým motorom výkon 215 kW (292 koní) a pohon všetkých štyroch kolies. Vysokonapäťová lítiovo-iónová batéria umožňuje dojazd 50 km.

V oblasti spaľovacích motorov sú dostupné tri benzínové a tri naftové motory. Naftová verzia xDrive20d s výkonom 140 kW (190 koní), xDrive30d s výkonom 210 kW (286 koní) a na záver najsilnejšia varianta M40d s výkonom 250 kW (340 koní). Najslabšia benzínová verzia xDrive20i ponúka výkon 135 kW (184 koní), xDrive30i výkon 180 kW (245 koní) a teda najsilnejšia verzia M40i s výkonom 265 kW (360 koní). Všetky motory sú spojené s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic.

Balík M Sport

Ako už názvu môžeme tušiť, jedná sa o balík, ktorý dodáva novým modelom X3 a X4 ešte športovejšie zameranie. Napríklad špeciálny predný nárazník dostal výrazne väčšie otvory na vstup vzduchu v čiernej lesklej farbe. Taktiež výraznejšie tvarované bočné lišty air curtains. Všetky chrómované časti ako lišty okolo okien, strešné lyžiny a rámik okolo mriežky chladiča sa na požiadanie dodávajú aj v čiernej lesklej farbe.

Zadný nárazník dostal výraznejší difúzor v sivej farbe Dark Shadow s dvoma dodatočnými lesklými čiernymi lištami. V štandarde sú dostupné 19-palcové kolesá a na požiadanie sa dodávajú aj 20 alebo 21-palcové kolesá. Nechýbajú ani brzdy M Sport v červenom alebo modrom prevedení strmeňov. Tento balík má nadväzovať na vzhľad M-kových modelov.

Čo sa týka modelov BMW X3 M40i a BMW X3 M40d sú vybavené ďalšími doplnkami M. Napríklad M ľadvinky s dvojitými lesklo čiernymi lamelami s logom M. Predné a zadné nárazníky sú rovnaké ako pri spomínanom balíku M Sport. V štandardnej výbave sa dodávajú s 20-palcovými M diskami z ľahkej zliatiny alebo na požiadanie aj 21-palcové.

Nový model X4

Aj nová X4 sa zmenila a dostala podobnú prednú časť ako model X3. Pridáva však iné ľadvinky v podobe vypletaných obličiek mriežky chladiča, známy z ostatných športových modelov automobilky. Na rozdiel od modelu X3 sú v štandardnej výbave dostupné už aj adaptívne LED svetlomety s funkciou Matrix. BMW Laser Light sa pridávajú na požiadanie rovnako ako v prípade menšieho súrodenca X3. Zadná časť sa v porovnaní s predchádzajúcou generáciou zmenila len minimálne. Môžeme si všimnúť inak umiestnené odrazky v nárazníku a inak tvarovaný difúzor. Motorizácie a prevodovka sú plne totožné s modelom X3.

Interiér nových modelov X

Interiér dostal stredovú konzolu z novej generácie rady 4. Stredový displej disponuje s uhlopriečkou 10,25 palca a štandardne sa dodáva do všetkých vozidiel. Na požiadanie je aj verzia s 12,3-palcovou dotykovou obrazovkou. Výrazne rozšírená štandardná výbava teraz obsahuje športové sedadlá potiahnuté novým materiálom Sensatec s novým vzorom Ray a automatickú 3-zónovú klimatizáciu. Nové pokovované prvky na výduchoch ventilácie dodávajú eleganciu.

Asistenčné systémy a bezpečnosť

Modely X3 a X4 rovnako aj vo verzii M dostali všetky moderné asistenčné systémy. Okrem štandardného balíka Driving Assistant je prvý raz na požiadanie k dispozícii aj Driving Assistant Professional. Poskytuje aktívny systém udržiavania rýchlosti s vylepšenými funkciami v meste, výstrahami pred križovatkami s dodatočným brzdením v meste, asistenta pri vytváraní záchrannej uličky a vylepšené asistenčné systémy pre riadenie a navádzanie v jazdných pruhoch. Vďaka 3D zobrazeniu okolia pomocou Assisted View na prístrojovej doske máme prehľad o tom, ktorý asistenčný systém z Driving Assistant Professional je práve aktívny, a ktorú funkciu poskytuje. Ďalším novým prvkom je BMW Drive Recorder, ktorý nahráva videá z okolia vozidla.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokSmutné správy: Toyota Supra je prepadák. Končí na veľkom trhu
Nasledujúci článokČakal na Ferrari takmer 2 roky, zničil ho v priebehu pár hodín…