Domov News Na trh mieri dvojica nových BMW X3 a X4. Čo môžeme očakávať...

Na trh mieri dvojica nových BMW X3 a X4. Čo môžeme očakávať ?!

BMW X3 M Competition / BMW X4 M Competition

Samozrejme s novou generáciou prichádzajú aj nové športové modely M. V podstate keď si porovnáme model X3 a X3 M tak si môžeme všimnúť minimálne ale výrazné zmeny. Každopádne M verzia pôsobí ešte športovejšie a agresívnejšie. Zmeny však nastali pri ľadvinkách, ktoré sú v tomto prípade kompletne čierne s typickými dvojitými M priečkami a zabudovaným systémom iCam. Zväčšili sa aj otvory na prívod vzduchu. Spodok predného nárazníka je ladený v športovejšom duchu.

Zadná časť sa tiež posunula športovým smerom. V difúzore môžeme nájsť 4 koncovky M športového výfukového systému. Brzdový systém disponuje strmeňmi s logom M v modrej, na požiadanie vo vysoko lesklej čiernej, prípadne v červenej farbe. Na vozidle sa nachádzajú 21-palcové disky, ktoré mu skutočne pristanú a skvele ladia k modrému lakovaniu.

Novým prvkom sú čierne lesklé M kované disky kolies 892M Star Spoke Jet Black, ktoré na každé koleso prinášajú úsporu 2 kilogramov. Okrem čiernej metalickej farby M Carbon Black a sivej metalízy M Brooklyn Grey sú v Nemecku v ponuke aj dve nové farby vyhradené exkluzívne pre verzie M Competition modelového radu X3 a X4. Jedná o modrú metalízu M Marina Bay Blue a o žltú farbu M Sao Paulo Yellow. Prvý raz sa pre oba modely sprístupnila možnosť výberu viacerých špeciálnych farieb z ponuky BMW Individual vrátane matných verzií ako napríklad matná modrá metalíza Frozen Marina Bay Blue.

Motorizácia a pohon

Nové modely X3 M Competition a X4 M Competition ukrývajú pod kapotou najvýkonnejší radový šesťvalec od BMW s výkonom 375 kW (510 koní) a krútiacim momentom 650 Nm, čo znamená nárast o 50 Nm a zlepšenie zrýchlenia z 0 na 100 km/h o 0,3 sekundy. Výsledný čas tak dosiahol 3,8 sekundy. Môže za to aj pohon všetkých štyroch kolies M xDrive. Stlačením tlačidla DSC ( Dynamic Stability Control) však môže vodič zmeniť ovládanie stability a zároveň aj rozloženie krútiaceho momentu medzi predné a zadné kolesá.

Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h. V prípade balíka M Driver’s Package sa toto obmedzenie posúva až na 285 km/h. Aj v prípade M modelov je motor spojený s 8-stupňovou prevodkou M Steptronic so softvérom Drivelogic. Dokonca na chladenie motorového oleja slúži samostatný chladič a špeciálny chladič dostal aj olej v prevodovke. Štvorica koncoviek výfukov vytvárajú ešte športovejší prejav typický pre modely M. Športové výfuky sú vybavené plne variabilnými klapkami a vytvárajú krásne bublanie šesťvalca.

Špičkový M interiér s novými doplnkami

Štandardnej výbave dostali krásne interiéri M športové sedadlá s elektricky nastaviteľnými opierkami hlavy a s osvetleným logom M. Rozšíril sa aj výber čalúnenia na štyri farebné kombinácie. Výduchy ventilácie majú pokovované obloženie, súčasťou štandardnej výbavy sú aj tmavé hliníkové lišty interiéru Rhombicle. Na požiadanie je dostupná aj nová verzia popolavej farby s otvorenými pórmi. Kožou čalúnený M multifunkčný volant dostal prešívanie vo farbách BMW M.

V dnešnej dobe áut v tomto segmente je samozrejmosťou aj plne digitálna obrazovku s prístrojovou doskou a stredovou obrazovkou. Obe s 12,3-palcovou uhlopriečkou. Plne digitálna prístrojovka ponúka, okrem iného, aj pohľad M View so špecifickou grafikou známou z modelov BMW M8. Špeciálne M zobrazenie dostal aj Head-Up displej dodávaný na požiadanie. O kvalitné počúvanie vašej obľúbenej hudby sa postará audio systém Harman Kardon. Záležitosti ako prepojenie cez Apple CarPlay a Android Auto sú súčasťou tiež. Z aktuálnych modelov M3 a M4 pochádza novo vytvorený ovládací ostrov na stredovej konzole s dvoma novými tlačidlami, ktoré dopĺňajú špeciálny M volič rýchlosti s prepínačom Drivelogic, ovládač BMW Controller a červené štartovacie tlačidlo. Môžeme povedať, že cestovanie na akúkoľvek dlhú trasu s novými modelmi X nebude žiadny problém. Príchod nových modelov na trhy je naplánované na august 2021.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokSmutné správy: Toyota Supra je prepadák. Končí na veľkom trhu
Nasledujúci článokČakal na Ferrari takmer 2 roky, zničil ho v priebehu pár hodín…