Domov Elektromobilita Kia Niro novej generácie bude žralok vo vodách crossoverov !

Kia Niro novej generácie bude žralok vo vodách crossoverov !

New 2023 Kia Niro

Crossover novej generácie od spoločnosti Kia s názvom Niro bol opätovne špehovaný. Tentokrát fotky odhalili trochu viac.

Najnovší vyzývateľ kórejskej značky pre vozidlá Nissan Juke a Peugeot 3008 sa začne predávať v priebehu nasledujúcich pár rokov s odvážnym novým štýlom a buď benzínovým alebo výlučne elektrickým pohonom.

Vpredu sú svetlomety umiestnené nižšie na nárazníku, zatiaľ čo kapota má úplne nový dizajn v tvare písmena V. Ten obopína predné „krídla“ crossoveru. Nie je to však všetko, pretože sa zdá, že Kia si zachovala plastové obloženie podbehov a anténu v tvare žraločej plutvy zo súčasného modelu.

Kia posunula zadné svetlá nového Nira do inej polohy a umiestnila ich zvisle na C-stĺpiky vozidla. Nie vodorovne cez dvere batožinového priestoru. Zadné dvere majú tiež iný tvar než akými disponuje súčasná generácia.

Hybrid, elektromobil ale aj klasický spaľovák

Na verejnosť uniklo už aj niekoľko informácii o rade ďalších pohonných jednotiek pre tento model. Crossover bude k dispozícii s čisto elektrickým pohonom, ale oba tieto „zahalené“ modely majú aj výfuky vyčnievajúce spod zadných nárazníkov. To znamená, že spaľovací motor zostane zachovaný aj v nových modeloch.

Druhá generácia modelu Niro ako taká nepreskočí na platformu E-GMP skupiny Hyundai Group. Pretože tá je kompatibilná iba s čisto elektrickými pohonnými jednotkami. V súčasnosti je jediným modelom značky Kia, ktorá platformu využíva, model EV6. Ten je však mimo cenovo dostupnejšej cenovej kategórie ako model Kia Niro.

Na autosalóne v New Yorku v roku 2019 spoločnosť Kia potvrdila, že budúca generácia modelu si zachová hybridné a plug-in hybridné pohonné jednotky súčasného automobilu. Aby mohol byť model so spaľovacím motorom čo najzelenší, mohla by sa Kia zbaviť starnúceho 1,6-litrového benzínového motora súčasného automobilu v prospech efektívnejšej 1,5-litrovej jednotky z najnovšieho hatchbacku Ceed. To by však vyžadovalo vývoj nových hybridných a PHEV systémov, ktoré by vyhovovali tomuto motoru.

Budú sa preberať technológie

To všetko neznamená, že si nový model e-Niro nebude požičiavať niektoré technológie platformy E-GMP. Súčasťou preberania technológii budú pravdepodobne aj jeho novšie akumulátory a elektromotor, ktoré majú potenciál posunúť maximálny dojazd EV za hranicu 500 kilometrov.

Spoločnosť Kia tvrdí, že ekologické vozidlá budú do roku 2025 predstavovať 25 percent jej predaja. Cieľom spoločnosti je tiež zvýšiť v rovnakom období svoj globálny trhový podiel na elektromobiloch na 6,6 percenta.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokNový Mitsubishi Eclipse Cross dorazil už aj ku nám! Poznáme slovenské ceny!
Nasledujúci článokPorsche predstavilo Touring package pre nový model Porsche 911 GT3.