Domov Elektromobilita Honda sa spojila s General Motors a pripravuje príchod nového SUV modelu

Honda sa spojila s General Motors a pripravuje príchod nového SUV modelu

Prologue EV

Japonská automobilka Honda nadviazala spoluprácu s americkým gigantom General Motors. Honda chce využiť technológiu amerického výrobcu a použiť ju pre svoje nové SUV. Poďme sa spoločne pozrieť na prvý výsledok tejto zaujímavej spolupráce.

Dnešná dynamická doba je charakteristická mnohými inováciami a vývojom technológii. Preto je čoraz častejšie vidieť, že sa spájajú partneri, o ktorých by sme to predtým nikdy nepovedali. Jedným z ukážkových príkladov je spolupráca amerického Fordu a Volkswagenu. No tentokrát sa spojil východ a západ a teda Honda a General Motors. Spoločne sa rozhodli pracovať na novom modeli SUV.

Japonská automobilka jednoznačne prehlásila, že výsledok tejto spolupráce na seba nenechá príliš dlho čakať. Vznikne vozidlo v segmente SUV s názvom Prologue EV. Pôjde o vysoko konkurenčné SUV s funkčnosťou, ktorú očakávajú zákazníci značky. Tento model dostane technický základ General Motors. Bude disponovať batériami Ultium. Týmito batériami disponujú aj modely GMC Hummer EV alebo Cadillac Lyriq.

Najmä pre Ameriku

Projekt Honda Prologue je primárne plánovaný pre americký trh. Momentálne však nie je jasné, či sa ho dočkáme aj v Európe. No odpoveď sa snáď dozvieme včas. Minimálne uvedenie na trh sa predpokladá až na začiatok roku 2024. Celý design zatiaľ nebol odhalený, no podľa konceptov odhalených Hondov v poslednom období môžeme predpokladať smerovanie modelu Prologue.

„Naša prvá vysokoobjemová batériová Honda zaháji prechod značky k elektrifikácii a názov Honda Prologue signalizuje rolu, ktorú bude hrať smerom k našej budúcnosti s nulovými emisiami,“ povedal Dave Gardner, výkonný viceprezident Hondy v Amerike.

Práve model Prologue EV je súčasťou Hondy a jej postupnej elektrifikácie. Honda má cieľ do roku 2040 predávať v Severnej Amerike čisto elektrické vozidlá. Plán je do roku 2030 dosiahnuť 40% podiel EV a do roku 2040 až 100%. Táto stratégia sa trochu líši od tej v Európe, kde sa spoločnosť chystá predávať elektromobily a hybridy v kľúčových segmentoch už od budúceho roka.

e:Concept

„Naša stratégia je zameraná na zavedenie vyššieho percenta hybridov v hlavných modelových radoch v blízkej budúcnosti. Vieme, že zákazníci, ktorí majú s hybridným vozidlom dobré skúsenosti, si v budúcnosti pravdepodobne kúpia batériové elektrické vozidlo,“ opísal Gardner smer, ktorým chce Honda priviesť svojich zákazníkov k elektromobilite.

Honda a GM sa do toho pustili už vlani

Japonská automobilka oznámila svoju spoluprácu s americkým gigantom ešte v priebehu minulého roka. Spolupráca bude prebiehať vo viacerých oblastiach tak, aby bola čo najviac prospešnou pre obe strany. Automobilky počítajú so spoluprácou a spoločnou výrobou vozidiel. Tie budú predávané pod rôznymi značkami. Ich spolupráca však bude prebiehať aj v oblasti vývoja a výskumu a taktiež v oblasti obchodu.

Spolupráca teda bude obojstranne výhodná. V prípade projektu Prologue EV sa počíta s prebratím modulárnej platformy Ultium od GM. Následne v priebehu ďalších rokov sa očakáva poskytnutie vlastnej platformy e:Architecture pre GM, ktorý ju využije v prípade svojich modelov. Uvidíme, ako táto spolupráca bude napredovať a či prinesie obom stranám vytúžené ovocie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoCZ
Predchádzajúci článokFaceliftované Polo GTI už klope na dvere! Máme sa na čo tešiť ?
Nasledujúci článokVW Caddy PanAmericana – robustnejšia a oplastovanejšia