Domov News Pápež František ide príkladom aj v mobilite, jazdí na elektrickej Škoda Enyaq

Pápež František ide príkladom aj v mobilite, jazdí na elektrickej Škoda Enyaq

Pápež František počas návštevy Slovenska využíva čisto elektrické vozidlá Škoda Enyaq. V rámci návštevy Česko-Slovenska hlava cirkvi využíva tieto vozidlá už druhý krát.

Pochopiteľne, všetky vozidlá spĺňajú tie najprísnejšie bezpečnostné štandardy, aj keď podľa testov Euro NCAP sa jedná o jedno z najbezpečnejších vozidiel z hľadiska ochrany pasažierov. Vozidlá pápežskej delegácie sú špeciálne upravené podľa požiadaviek Vatikánu. Aby návštevníci mohli Svätého Otca vidieť čo najlepšie, štandardné tónované zadné sklá boli nahradené priehľadným sklom.

zdroj: skodaauto.sk

 

Pápež František je známy svojím ekologickým prístupom a pohľadom na svet a to sa odzrkadľuje aj na dopravných prostriedkoch, ktoré využíva. Pri príležitosti návštevy našej krajiny zvolil ľudovú značku Škoda s najnovším modelom Enyaq iV. Okrem bezemisného vozidla Škoda Enyaq iV je flotila doplnená o dve vozidlá Škoda Karoq, ktoré pri príležitosti návštevy pápeža poskytla Apoštolskej nunciatúre na Slovensku spoločnosť Škoda Auto Slovensko. Škoda okrem iného zabezpečovala prevoz pápeža Františka aj v Írsku v roku 2018.

Vráťme sa však ku autám. Všetky vozidlá sú odeté do čiernej metalickej farby s čiernym interiérom. Hlava cirkvi tak cestuje v špeciálne upravených vozidlách českého výrobcu. Na predných blatníkoch na strane spolujazdca sú umiestnené chrómové držiaky, ktoré počas cesty nesú vatikánsku vlajku.

Vonkajšie kryty spätných zrkadiel majú logo pápežovej návštevy na Slovensku. Súčasťou požiadaviek Vatikánu bola taktiež aj inštalácia dodatočného madlá v interiéri pre lepšie a komfortnejšie vystupovanie Svätého Otca.

Pápež František k nám prišiel v nedeľu 12.9.2021, kde ho na letisku M.R.Štefánika čakalo aj slovenské zastúpenie. Samotná pani prezidentka Zuzana Čaputová hlave cirkvi darovala nabíjaciu stanicu, no aj medicínske vybavenie pre najchudobnejšie časti sveta.

Dali sme vám dary

Prvým darom bol chlieb z trnavskej pekárne Chlieb náš. Ten bol uložený v prútenom koši od pána Pavla Vrticha z Nového Mesta nad Váhom. Vzor však pochádza zo Slovenského Grobu, ktorý bol navrhnutý výtvarničkou Boženou Janekovou v roku 1987.

zdroj: skodaauto.sk

Nakoľko má pápež František pozitívny vzťah k životnému prostrediu a obaja (aj s prezidentkou Čaputovou) hovoria o klimatických zmenách, preto sa medzi darmi nachádza aj nabíjacia stanica slovenskej startupovej spoločnosti AgeVolt z Bratislavy. Táto nabíjacia stanica bude slúžiť vo Vatikáne na dobíjanie elektromobilov.

Neopomeňme však aj ďalší dar, ktorým je kniha Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej. Tá sa vo svojej knihe venuje obnove sakrálnych pamiatok a sprítomňuje umelecké podklady a vieru dávnych majstrov.

ŠKODA ENYAQ iV pre pápeža Františka na Slovensku

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJskoda.com
Predchádzajúci článokCupra Tavascan je koncept, ktorý prezradí viac aj o budúcnosti
Nasledujúci článokZ Bratislavy do Prahy za 70 minút? Rýchlovlaky na Slovensku majú príležitosť na realizáciu