Dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti robí mnohým vodičom problém. Nemôžeme sa potom čudovať, že práve títo vodiči mnohokrát spôsobia dopravnú nehodu, ktorá sa neraz končí tragicky nie len pre nich, ale aj pre nevinných ľudí. Našťastie, na scénu prichádza ALICE!

The Vitronic Enforcement Trailer, resp. ALICE (Autonomous Lidar Concept for Enforcement) je mobilný rýchlostný radar vyrábaný nemeckou spoločnosťou VITRONIC, ktorý by sa mal vyskytovať hlavne na miestach obmedzenej dopravy, kde hrozí poškodenie systému alebo nebezpečenstvo úrazu obsluhujúcich. A jeden taký práve v týchto dňoch skúša aj slovenská polícia.

Že je ALICE v prevádzke, sme sa presvedčili aj my, keď sme ho našli v mestskej časti Nové Mesto na Račianskej ulici. O tom, že vyzerá prinajmenšom netradične, sa môžeme presvedčiť na priložených fotografiách. Svojou hmotnosťou približne 1,2 ton výrazne prekonáva svojich menších kolegov, avšak neprekonáva ich len v tomto ohľade. ALICE totiž dokáže sledovať danú rýchlosť vo viacerých pruhoch naraz a tým pádom mu nič neujde. Podľa dostupných informácii dokonca môže sledovať nie len rýchlosť, ale aj ostatné obmedzenia. K získaným dátam sa potom bude možné dostať cez vzdialený prístup.

Síce sa jedná o mobilný radar a na manipuláciu s ním je potrebné iba ťažné zariadenie, na jej zlepšenie však bude slúžiť aj diaľkové ovládanie. Samozrejme, manipulovať s ním môžu len oprávnené osoby. Aj preto je radar spustený k zemi a po bokoch karosérie má špeciálne kryty, ktoré znemožňujú manipuláciu neoprávneným osobám. Okrem toho, ALICE je vybavený aj ostatnými bezpečnostnými prvkami ako napríklad alarmom či neprestrielným materiálom (údajne aj sklom).

Čo je ale hlavnou výhodou oproti ostatným radarom, je jeho životnosť. ALICE disponuje batériami, ktoré umožňujú udržať radar v prevádzke až 5 dní.
Potom sa musia baterky vymeniť.

Radar je zatiaľ len v skúšobnej prevádzke a údajne je jeho momentálnou úlohou zisťovať hustotu premávky, avšak mnohí vodiči s ním majú rozdielne skúsenosti. Jedni hovoria, že pri prekročení rýchlosti na nich radar „blikol“ červeným svetlom, iní zase hovoria, že aj keď prekročili rýchlosť, žiadne upozornenie si nevšimli. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to bude. Ostáva nám len dúfať, že ALICE pomôže k intenzívnejšiemu sledovaniu neohľaduplných vodičov a zníženiu nehodovosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-Benz CLS sa pomaly vyzlieka spod plachty.
Nasledujúci článokShell – priekopník elektronabíjacích staníc, nielen na Slovensku

Comments are closed.