Domov News STK vie niekedy vyčariť vrásky na tvári. Čo treba spraviť aby všetko...

STK vie niekedy vyčariť vrásky na tvári. Čo treba spraviť aby všetko prebehlo bez problémov??

Zdroj: štartstop.sk

STK alebo aj technická kontrola je niekedy zabijakom vozidiel so starším dátumom výroby. Problémy však môžu nastať aj pri nových autách.

STK je na to, aby sa zistilo, či je vozidlo spôsobilé na jazdenie po cestnej komunikácií. Je povinná pre všetky registrované vozidlá, teda aj pre tie, ktoré sú na dlhšom odpočinku. Pod STK patrí TK – technická kontrola a EK – emisná kontrola. Prvá spomenutá posudzuje celkový stav vozidla, tá druhá pozerá na emisné limity.

STK musíte absolvovať na jazdenom vozidle každé dva roky, pokiaľ kupujete nové vozidlo, pokoj máte štyri roky. Nezabudnite si sledovať dátum, kedy treba kontrolu vykonať, nakoľko po novom už na oknách nemáme nálepky od TK a EK. Pokiaľ vás zastaví príslušná policajná hliadka a nemáte absolvovanú STK, hrozí vám pokuta až do výšky 330 €. Cena STK sa samozrejme líši od miesta vykonávania, rátať môžete s tým, že za emisnú zaplatíte od 35 €, za technickú taktiež od 35 €, v prípade ak vozidlo neprejde, opakovaná kontrola stojí od 20 €.

STK
Čo všetko skontrolovať pred STK?

Azda najdôležitejšou súčasťou je skontrolovať stav povinnej výbavy – či máte výstražný trojuholník, či máte reflexnú vestu, kľúč na bezpečnostné matice kolies, náhradné koleso, prípadne zdvihák. Posledné dve zmienené nemusíte mať, ak je vaše vozidlo vybavené run-flat pneumatikami a teda sadou na opravu pneumatík.

Nezabúdajte taktiež na stav bŕzd, ktoré by nemali škrípať ani pískať. Smerodajným ukazovateľom je aj stav pneumatík, ktoré musia byť bez poškodenia a riadne dofúkané. Rozmer musí pochopiteľne sedieť s údajom v technickom preukaze. Ak máte už jazdené pneumatiky, minimálna hĺbka dezénu je 1,6 mm na letných a 3 mm na zimných.

Ďalším ukazovateľom je funkčnosť svetlometov. Musíte dbať na to, aby boli všetky svetlá funkčné – stretávacie, obrysové, hmlové, diaľkové, brzdové, spätné a taktiež aj smerovky. Zohľadňuje sa aj funkčnosť klaksónu, stieračov a ostrekovania okien / svetlometov, ak má vaše auto xenónové svetlomety.

Zdroj: štartstop.sk

Na STK sa pozerá aj na stav prevádzkových kvapalín, akými sú už zmieňované ostrekovače a ich voda, chladiaca kvapalina, olej a brzdová kvapalina. Samozrejme, na vozidle by nemalo dochádzať k žiadnemu úniku kvapalín. Pokiaľ máte poškodené čelné sklo, priemer praskliny nemôže byť viac ako 2 centimetre. Ak sa na vašom vozidle nachádzajú zatmavené zadné sklá, musíte mať od nich certifikát. Pred kontrolou nezabudnite svoje auto dôkladne umyť, aby bol vidno VIN číslo a výrobný štítok.

Čo treba na STK ?

Na technickú kontrolu človek potrebuje osvedčenie o evidencii vozidla, veľký a malý technický preukaz. Ak vaše vozidlo podlieha emisnej kontrole, nezabudnite na osvedčenie. Ak vozidlo má v sebe zakomponovaný pohon CNG alebo LPG, nezabudnite na jeho protokol.

K emisnej kontrole potrebujete osvedčenie o evidencii s veľkým aj malým technickým preukazom a taktiež, ak je vaše vozidlo vybavené pohonom LPG alebo CNG, je potrebný protokol o montáži, ak nie je tento druh paliva od výrobcu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPolestar chystá ofenzívu a vyhovie takmer každému
Nasledujúci článokNa Slovensko prichádza Dongfeng S50EV. Malý sedan so zaujímavou cenou