Domov News Renault Kadjar a jeho sága sa blíži k finálnemu rozhodnutiu

Renault Kadjar a jeho sága sa blíži k finálnemu rozhodnutiu

Renault Kadjar replacement Zdroj: Autoexpress

Renault uvedie na trh úplne nové plne elektrické rodinné SUV, ktoré bude sedieť nad nedávno predstaveným Megane E-Tech Electric. 

Podľa šéfov značky ho uvidíme na parížskom autosalóne 2022. Viceprezident automobilky Renault pre inžiniering Gilles Le Borgne povedal, že značka už pracuje na novom automobile medzi Megane [E-Tech Electric] a Nissan Ariya [s ktorým bude Renault zdieľať svoju platformu] pre nadchádzajúci rok. Druhý elektrický crossover francúzskej firmy bude na platforme CMF-EV a môže byť predĺžený až na 4,7 m s rázvorom kolies až 2 780 mm.

Súčasné SUV strednej triedy Renault Kadjar so spaľovacím motorom je dlhé 4 489 mm a má rázvor 2 646 mm. Takže aj keď bude mať celoelektrická náhrada Kadjaru podobnú celkovú dĺžku, kolesá posunú smerom ku krajom. Vylepšenie jazdných vlastností a maximalizácie priestorú sú cieľom tejto zmeny. Tento vzniknutý priestor slúži pre batériu, ktorú namontujú do podlahy auta. Le Borgne zdôraznil, že maximálna energia bude 87 kWh. To ponúkne dojazd približne 500 kilometrov. Zatiaľ čo 130kW jednosmerné rýchle nabíjanie znamená, že z 10% na 80% percent nabijete vozidlo za 35 minút. To predstavuje dojazd približne 300 kilometrov.

Ultra tenká batéria

Renault vyvinul supertenkú batériu pre platformu CMF-EV. Má iba 110 mm a to pomôže zlepšiť vnútorný priestor pre cestujúcich a maximalizovať potenciál platformy EV. Nové SUV by malo ponúknuť viac batožinového priestoru ako 472-litrový batožinový priestor modelu Kadjar.

V závislosti od výberu batérie motor s výkonom 215 koní umiestnia konštruktéri vpredu. Pravdepodobne bude poháňať autá vybavené batériou 60 kWh. Výkonnejšiu jednotku s výkonom 239 koní nastavia rovnako na pohon predných kolies v modeli s 87 kWh batériou. Renault nebude používať zadný elektromotor na vybavenie vozidla pohonom všetkých štyroch kolies. Do interiéru sa dostane 12,3-palcový digitálny prístrojový panel a 12-palcový dotykový displej orientovaný na výšku s aktualizáciami softvéru “po vzduchu”.

Koniec ságy ?

Ďalšie SUV značky Renault bude nasledovať najnovšiu evolúciu dizajnu značky. Nové jednoduché logo dostane svoje miesto a rozdelí tak štíhle LED svetlomety od zbytku. Súčasťou sú aj zapustené kľučky dverí na zníženie odporu vzduchu. Hladké povrchové úpravy na dverách vyvážia ostrejšími líniamii vpredu a v spodnej časti karosérie.

Podľa viceprezidenta Renaultu pre globálny marketing Arnauda Belloniho mohlo auto dostať aj nový znak batožinového priestoru. Belloni sa vyjadril aj na otázku o zachovaní mena Kadjar rovnako ako napríklad Clio alebo Megane: „Mohli by sme, je to jednoduché. Buď auto malo úspech, a môžete povedať: „Poďme na ďalšiu generáciu“, alebo iná sága už existuje. Clio je sága. Megane je sága. Espace je sága. Budete prekvapení, budeme mať aj nové mená.“

Vynechanie názvu Kadjar znamená, že ďalšie SUV Renaultu sa bude pravdepodobne volať inak. Dodal, že auto odhalia v priebehu budúceho roka. Dá sa preto počítať s tým, že auto sa začne predávať v roku 2023.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokS-class medzi autobusmi. Nový Mercedes Tourrider
Nasledujúci článokPo návrhu o povinnom fúknutí pred jazdou prichádza aj obmedzenie rýchlosti na 30 km/h