Domov News Viete čo robiť ak natankujete omylom nesprávne palivo? Poradíme vám…

Viete čo robiť ak natankujete omylom nesprávne palivo? Poradíme vám…

Natankovať nesprávne palivo do auta sa môže stať úplne každému. V práci máte naftové a doma zase benzínové. Stačí chvíľka nepozornosti a problém je na svete.

Tankovanie je činnosť, pri ktorej množstvo ľudí už intuitívne siaha po pištoli a automaticky tankuje potrebné palivo. K problému však môže prísť veľmi jednoducho. Úplne stačí, že je človek trochu zamyslený a do auta už tankujete nesprávne palivo. Natankovanie nesprávneho paliva môže spôsobiť závažný problém.

Namiesto benzínu nafta.

Na to, aby ste dokázali natankovať naftu do benzínového auta, musíte byť minimálne kúzelník. Pri modernejších autách je hrdlo nádrže podstatne užšie ako trubka na naftovej tankovacej pištoli. Z toho dôvodu je takmer nemožné natankovať namiesto benzínu naftu. V prípade ak sa vám to predsa len podarí, zarobili ste si na problém. Čo však robiť, keď už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom ? V žiadnom prípade neštartujte motor a jediným východiskom ostáva vyčerpať obsah nádrže.

Ak ste natankovali zanedbateľné množstvo nafty (cca 1-3 litre), stačí nádrž doplna dotankovať správnym palivom a bez väčších obáv môžete vyštartovať na cestu. V prípade väčšieho množstva nafty, nízkotlakový systém nebude na rozprášenie nafty stačiť a tá sa do valcov dostane v kvapalnom stave. To bude mať za následok, že motor po chvíli úplne zhasne. Motor samotný by nemal utrpieť žiadne poškodenie, bude však potrebné vyčistiť kompletný palivový systém.

nafta v benzínovom aute
Benzín v naftovom aute.

Oveľa väčší problém môže nastať v opačnom prípade. Natankovať nesprávne palivo teda benzín do naftového auta nie je až tak zložité, nakoľko palivovú pištoľ dokážete bez problémov dostať do hrdla nádrže. Aj v tomto prípade platí pravidlo, že ak ste nenaštartovali, stačí obsah nádrže vyčerpať, respektíve v prípade malého množstva benzínu (do 5 litrov), opäť stačí nádrž dotankovať správnym palivom.

Pokiaľ ste už naštartovali, tento váš omyl môže mať oveľa fatálnejšie následky. Nafta v palivovom systéme dieslového auta zároveň pôsobí aj na premazanie celého systému. Benzín na toto nemá dostatočné mazacie vlastnosti, dokonca pôsobí ako rozpúšťadlo. Toto môže mať za následok zadretie palivového čerpadla alebo poškodenie vstrekovačov. Pokiaľ ste si váš problém uvedomili za jazdy, odporúčame vozidlo ihneď odstaviť a odtiahnuť do servisu.

TEST Hyundai Bayon 1,2 MPi – pragmatické auto, ktoré sa na nič nehrá

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST BMW 530d xDrive Touring, kombíky ešte nepovedali posledné slovo
Nasledujúci článokAutonómna sanitka môže byť čoskoro realitou. VW testuje špeciálne upravený koncept