Domov News Prichádza nový robustný Lexus LX ako konkurencia Toyoty Land Cruiser

Prichádza nový robustný Lexus LX ako konkurencia Toyoty Land Cruiser

Pred pár mesiacmi sa predstavila nová generácia Toyoty Land Cruiser. Značka Lexus však tentokrát priniesla luxusnejšieho súrodenca na rovnakom koncepte. Na oba modely sa čakalo 14 rokov. Oplatilo sa?

Ich spoločná platforma TNGA-F by mala zabezpečovať vyššiu tuhosť, lepšie jazdné vlastnosti a samozrejme aj vyššiu bezpečnosť. Navyše oproti predchodcom schudla o 200 kg. Na prvý pohľad z boku si môžeme všimnúť, že ich tvar sa s Land Cruiserom celkom zhoduje. Lexus sa ale odlišuje inými zadnými stĺpikmi a rovnako aj zadnými oknami. Najzaujímavejšou je predná časť, ktorá prešla najväčšími zmenami. Veľká robustná maska typická modelom Lexus, doslova kričí. Ďalej Lexus LX dostal aj iný nárazník a odlišné svetlomety.

Nových vylepšení sa dočkala aj zadná časť vozidla, ktorá môže byť pyšná na úplne nové svetlomety, decentný spojler, nárazník a výrazný nápis Lexus. Nové svetlomety s čiernym podkladom sú spojené svietiacou lištou cez celé piate dvere a vytvárajú moderný vzhľad auta aj zozadu. K tomu všetkému pribudli aj chrómové prvky.

Osem alebo šesťvalec?

Automobilka Lexus sa rozhodla pod kapotu svojho luxusného SUV ukryť vidlicový šesťvalec s objemom 3,5-litra, ktorý nahradil motor V8 s objemom 5,7-litra. Avšak twin-turbo sa stará o vyšší výkon a to konkrétne 305 kW (415 koní) a krútiaci moment 650 Nm. Každopádne nechýba pohon všetkých kolies a nová 10-stupňová automatická prevodovka.

Interiér a výbavy

Na palube môžeme vidieť hneď dve dotykové obrazovky. Vyššie umiestnený displej s uhlopriečkou 12,3-palca zobrazuje ovládanie audia, navigácie a tiež informácie terénneho režimu Multi-Terrain-Monitor. Dolná obrazovka s uhlopriečkou 7-palcov nadväzuje na stredový tunel a disponuje prístupom ku ovládaniu klimatizácie. Súčasne dokáže spolupracovať aj s režimom Multi-Terrain, kde sa zobrazujú rôzne offroadové informácie alebo zábery z kamier.

Po prvýkrát ponúka nový Lexus LX špeciálnu výbavu Ultra Luxury, ktorá poslúži iba štyrmi miestami na sedenie. V zadnej časti si však môžu cestujúci skloniť opierku o 48 stupňov pre väčšie pohodlie a väčší priestor. Spolujazdec si môže stlačením tlačidla odsunúť sedadlo a tiež získať väčší priestor pre nohy a to o 110 centimetrov. V tom prípade nechýba ani komfortná podnožka. Do výbavy Ultra Luxury zapadá aj ventilácia, ktorá je vedená stropnicou, nové lampičky na čítanie a dve obrazovky aj pre cestujúcich na zadných sedadlách. Medzi zadnými sedadlami sa nachádza ďalšia obrazovka a ponúka rôzne možnosti ovládania. Novo tvarované opierky hlavy a zväčšené roletky zadných okien sú súčasťou tiež.

Pre športovejší pocit z jazdy zaisťuje výbava F Sport. Patrí tam samosvorný diferenciál Torsen, ktorý pomáha lepšej trakcii. Úprav sa dočkal aj podvozok, čo znamená špeciálne upravené predné aj zadné tlmiče, zadný stabilizátor a posilňovač riadenia. Čo sa týka vzhľadu F Sport dodáva športovejšie prvky a 22-palcové kolesá.

Na vybrané trhy by sa malo nové SUV dostať až budúci rok. K nám do Európy sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane. Nový Lexus je dôležitý napríklad pre americký trh, kde sa spomínaný Land Cruiser nepredáva.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokTEST Honda CMX 1100 Rebel. Keď sa spojí klasika s modernými technológiami
Nasledujúci článokTEST Mitsubishi L200 Mountain Sherpa – prejde vážne všetkým