Domov Elektromobilita Honda na ceste k elektrickej budúcnosti s množstvom noviniek

Honda na ceste k elektrickej budúcnosti s množstvom noviniek

Spoločnosť Honda odhalila tri nové koncepčné automobily s logom e: N. Tieto plne elektrické modely budú tvoriť základ novej plne elektrickej zostavy vyrobenej v Číne. Pri produkcii týchto vozidiel sa však bude brať do úvahy globálny export po celom svete.

Tieto tri nové koncepty s názvom Honda e: N Coupe, e: N SUV a e: N GT predstavujú ukážku troch modelov, ktoré predstavujú 10-členný rad nových elektrických vozidiel. Japonská spoločnosť plánuje uviesť túto radu na trh ešte do roku 2030. K nim sa pripojí aj zbrusu nové elektrické SUV s dvoma variantmi s označením e: NP1 a e: NS1.

Dvojčatá e: NP1 a e: NS1 vychádzajú z nového podvozku firmy e: N Architecture F. Tento základ pre nové vozidlá je elektrickou platformou určenou pre kompaktné elektromobily s elektrickým pohonom predných kolies.

Zatiaľ žiadna špecifikácia

Koncepty e: N však predstavujú ukážku automobilov na elektrickej platforme spoločnosti e: N Architecture W. Táto platforma bude oporou jej väčších elektrických vozidiel. Platforma bola tiež špeciálne navrhnutá tak, aby pracovala s usporiadaním pohonu zadných, respektíve všetkých štyroch kolies. Zatiaľ neboli potvrdené žiadne výkonové ani technické špecifikácie pre túto novú platformu.

Hranatý, brutálny štýl, ktorý bude ukážkou radikálneho dizajnového jazyka novej generácie pre elektrickú radu Hondy, takmer určite zmiernia. Na scénu sa dostanú jemnejšie tvary.

Honda začne pravdepodobne vyrábať tri nové koncepty e: N v roku 2024. Automobily vzniknú v novovybudovaných vysoko účinných a ekologicky šetrných závodoch na výrobu EV. Bohužiaľ, špecifiká týkajúce sa klimatických cieľov fabrík a získavania energie ešte nie sú k dispozícii. To znamená, že enviromentalisti si na hodnotenie ekologickosti výroby ešte budú musieť počkať.

E: NP1 je elektrické SUV určené pre čínsky automobilový trh, zatiaľ čo variant e: NS1 je športovejšie vyzerajúci variant. Oba sa začnú predávať v Číne na jar 2022 a obe sú postavené spoločnými podnikmi Honda China. Značka však tvrdila, že plánuje globálny vývoz elektromobilov vyrobených v Číne. Takže európska verzia týchto modelov by sa mohla dostať do showroomov neskôr v roku 2022 ako súper modelov Hyundai Kona Electric a Peugeot e-2008.

Koncept prenesený do reality

Začiatkom tohto roka nám Honda dala možnosť ochutnať, ako by jeho pripravované elektrické SUV vyzeralo modelom e: Concept. Zdá sa, že tieto sériové modely nesú dizajn tohto konceptu s pridaným vplyvom HR-V.

Sériovo vyrábané autá získali oproti konceptu dvere vzadu. Tvar mriežky, tenké svetlomety a výrazný okraj predného nárazníka sa dostali do výroby na základe konceptu. Siluety oboch automobilov sú takmer identické s koncepciami a zadná svetelná lišta v plnej šírke má približne rovnaký tvar, aj keď je o niečo hrubšia ako predtým. Dokonca aj zliatinové disky majú rovnaký viaclúčový dizajn, ale zmenšili ich na rozumnejší 18-palcový priemer.

Napriek podobnosti medzi týmito dvoma autami tieto nové obrázky naznačujú, že Honda neintegrovala digitálne bočné kamery ako štandardné príslušenstvo. Na obrázkoch vidieť sadu bežných vonkajších spätných zrkadiel. Oficiálne obrázky spoločnosti Honda tiež odhaľujú niektoré detaily o interiéri automobilov. Oba modely vybavia digitálnym prístrojovým štítom pred vodičom a obrovským 15-palcovým infotainmentom v strede palubnej dosky.

Inak sú tieto dve autá mechanicky totožné. Obe majú základ na novom podvozku e: N Architecture F spoločnosti Honda, ktorý je elektrickou platformou určenou pre kompaktné elektromobily s elektrickými pohonnými jednotkami s pohonom predných kolies.

Čína vie viac

Honda zverejnila niekoľko vzácnych špecifikácií na e: NP1 a e: NS1, aj keď firma uviedla, že SUV bude mať podľa čínskej homologácie maximálny dojazd 500 km. Naznačuje to, že pod podlahou auta sa skrýva veľký akumulátor . Na webe čínskeho ministerstva priemyslu a technológie zverejnili niektoré špecifikácie e: NS1. Takéto informácie uverejnia vopred, aby následne vozidlo homologizovali pre čínske cesty.

Informácie naznačujú,  že e: NS1 bude k dispozícii buď s elektromotorom s výkonom 180 alebo 201 koní. Taktiež uviedli, že vozidlo dostane batériu s kapacitou 68,8 kWh, ale ako spoľahlivo sa tieto špecifikácie premietnu do európskej verzie automobilu môžeme iba špekulovať.

Spoločnosť Honda taktiež zverejnila podrobnosti o plánovanej sérii bezpečnostného vybavenia sériového SUV. Hotový elektromobil bude mať nový, 360-stupňový asistenčný systém,. Ten podľa spoločnosti ponúka v porovnaní so súčasným nastavením lepšie rozpoznávanie, predvídanie a rozhodovanie. To naznačuje, že tento nový crossover ponúkne vyššiu úroveň autonómnosti a lepšie jazdné vlastnosti ako zvyšok vozidiel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokTEST Mercedes-Benz C 220d, dokonalá konfigurácia s jedinou chybou
Nasledujúci článokVietnamská automobilka VinFast sa chystá preraziť v Európe. Na trh prichádza s elektrickými SUV