Domov Elektromobilita Budúcnosť Mini plná odvahy. Prichádza s modelom auta, ktoré by ste nečakali

Budúcnosť Mini plná odvahy. Prichádza s modelom auta, ktoré by ste nečakali

Budúcnosť MINI bude odvážnejšia než kedykoľvek predtým, keďže sa značka pripravuje na uvedenie novej generácie vozidiel od roku 2023. Väčšina z týchto nových áut bude čerstvými verziami už osvedčených obľúbencov. No spoločnosť plánuje odvážnu expanziu aj mimo svojho obvyklého územia a v blízkej budúcnosti predstaví dva úplne nové modely.

Jedným z týchto nových modelov bude kompaktné elektrické SUV. To sa bude vyrábať v Číne na novej platforme, ktorú spoločne vyvíja BMW a čínska firma Great Wall. Tento nový elektrický crossover bude zdieľať svoj technický základ s novou generáciou 3-dverového Mini. Hoci o týchto dvoch nových modeloch už nejaký čas vieme, poslednou novinkou od značky MINI je auto, ktoré posunie značku úplne novým smerom. Faktom je, že jeho výroba už dostala zelenú.

zdroj: autoexpress.co.uk

 

 

Je to o spolupráci

Vo svojej najnovšej strategickej dokumentácii značka načrtáva, že spolu s novým menším 3-dverovým prevedním Mini a jeho crossoverovým súrodencom rozšíri svoju ponuku v segmente „prémiových kompaktov“ o nové auto. To bude katégóriou tesne vedľa nástupcu aktuálneho modelu MINI Countryman. Nový Countryman príde v roku 2023 s možnosťou benzínového a čisto elektrického pohonu. Mini tvrdí, že nový model bude úplne nový koncept vozidla. Jeho cieľom je splniť priania mnohých zákazníkov na dodatočný priestor a pohodlie a zvýšenú variabilitu.

Mini chce posunúť svoje hranice práve týmto novým modelom. Ako príklad môže slúžiť sériová verzia konceptu Urbanaut, ktoré je teraz v produktovom pláne MINI. Koncept Urbanaut sa začiatkom tohto roka pretransformoval z digitálneho modelu na funkčný prototype.

zdroj: autoexpress.co.uk

Bolo by škoda tvrdiť, ako sa takýto typ vozidla nehodí k značke postavenej na malých autách. Ale model Urbanaut má toho veľa, čo presne zapadá do tradícií značky. S dĺžkou 4,46 metra je o niečo dlhší ako Countryman. Má veľkosť rodinného hatchbacku, akým je napríklad Mazda 3. Práve aj ďalší Countryman narastie do takýchto rozmerov.

Na inovácie treba rásť

Oliver Heilmer, ktorý vedie dizajnérsky tím MINI, začiatkom roka povedal, že koncept Urbanaut bol navrhnutý s použitím pôvodného myslenia značky. Poukázal na to, že efektívne využitie priestoru vo vnútri, nie jeho vonkajších rozmerov, je to, čo ho spája s hodnotami MINI.

„Urbanaut je najefektívnejšie MINI z hľadiska fyzickej stopy a vnútorného priestoru,“ vysvetlil, pričom konzervatívne odhadol, že príchod takéhoto modelu môže trvať až do roku 2030. „Je dôležité udržať zvedavosť, čo je cieľom značky o 10 rokov. S rozsahom, ktorý dnes máme, nedokážeme rásť. Vôbec nie,“ varoval Heilmer. “Čím menší ste, tým menej môžete urobiť v oblasti inovácií.” Urbanaut by tak určite poskytol šéfovi dizajnu MINI priestor na inovácie. Minimálne ak by sa niektoré radikálne interiérové ​​prvky konceptu premietli do sériových prvkov automobilu.

Takmer určite by prišiel aj s elektrickým pohonom. MINI sa chystá prestať byť značkou úplne závislou na architektúre BMW. S novou platformou Great Wall EV prichádzajúcou v roku 2023 a ďalším Countrymanom, od ktorého sa očakáva, že bude využívať multienergetickú architektúru BMW FAAR, sa MINI zrazu ocitne v pozícii flexibility, pokiaľ ide o platformy. Práve to by mohlo nakloniť rovnováhu v prospech vozidla, akým je Urbanaut. No nám nezostáva nič ine, iba čakať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokNissan Leaf má svoje dni spočítané a nahradí ho crossover. Otázka znie kedy
Nasledujúci článokFrancúzski policajti budú čoskoro jazdiť na nových Alpine A110 Pure