Domov News WRC model Ford RS200 znovu ožil. V realite ho uvidíme len ako…

WRC model Ford RS200 znovu ožil. V realite ho uvidíme len ako…

Jeden z najikonickejších modelov Ford za posledných 40 rokov, model RS200, prepracovali v európskom dizajnérskom tíme spoločnosti. Dali si za cieľ, aby sa spojil s novou knihou odhaľujúcou niektoré z najtajnejších projektov americkej spoločnosti Ford.

RS200 s motorom v strede, pohonom všetkých štyroch kolies a preplňovaným turbodúchadlom bol koncipovaný ako vyzývateľ v rally pre víťazné Audi Quattro. Radikálne vyzerajúci výtvor bol uvedený na trh pomerne neskoro v živote veľkolepej éry skupiny B a v roku 1986 sa zúčastnil iba niekoľkých kôl WRC, kým bola kategória zakázaná. Bolo vyrobených len 200 kusov takýchto exemplárov, aby boli v súlade s homologizačnými požiadavkami.

Iba ako koncept

Začiatkom tohto roka požiadal európsky šéf dizajnu spoločnosti Ford Amko Leenarts členov svojho tímu, aby predložili svoju víziu toho, ako by mohol vyzerať moderný, plne elektrický model RS200. V najnovšej knihe od zasväteného pracovníka automobilového priemyslu Steva Saxtyho sa nachádza množstvo koncepčných nákresov.

Vision RS2.00 pôsobí ako dramaticky vyzerajúce vozidlo s jasnými odkazmi na pôvodné auto. Najmä s okrúhlymi svetlometmi a okrúhlymi spodnými hmlovými svetlami. Jeho dizajnér, bývalý muž značky Kia Michael Barthly, hovorí, že vytvoril auto tak, aby rešpektovalo DNA RS200. Cieľom však zostáva aby disponovalo aj futuristickým nádychom.

Dizajn ako taký obsahuje holografické, mierne bitmapové hmlové svetlá Hella v prednom nárazníku. Rovnako tak dostal aj lamelu v kapote, ktorá vytvára hluk, keď cez ňu prúdi vzduch. Spojler, ktorého prítomnosť v bočnom profile tvorí azda najsilnejší znak pôvodného vozidla s dizajnom Ghia. Koncept obsahuje obopínajúce zadné svetlo a v zadnej časti karosérie umiestnili chladiace lamely. Vozidlo nesie upravenú verziu motoristického vzhľadu Ford z polovice osemdesiatych rokov.

Zostane len v digitálnej podobe

„Pretože originál je tak silne spojený so svojou dobou,“ povedal Barthly, „myslel som si, že je dôležité predstaviť si nové auto, ktoré by sa mohlo stať ikonou pre budúce generácie. Vision RS2.00 sa hrá s rodokmeňom RS200 a zároveň ponúka zvraty, vďaka ktorým je digitálnym závoďákom, s ktorým by sa nová generácia milovníkov pretekárskych áut hrala efektívne a zábavne.“

Ford absolútne neplánuje postaviť vozidlo ako RS200 v sériovom prevedení. Hoci bol tento návrh oficiálne schválený, ide čisto o príspevok do špeciálneho „RS vydania“ najnovšej knihy Saxtyho. Táto kniha nesie názov Tajné Fordy, druhý diel. Je škoda, že model ako RS2.00 sa nedostane do reality, ale minimálne tých, ktorí si na pôvodný model poteší vidieť klasiku prenesenú do súčasného sveta.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokVyvarujte sa tejto chybe pri výmene čelného skla. Môže sa stať, že vám nebudú fungovať svetlá, nové autá si totiž vyžadujú náročný servis
Nasledujúci článokZačiatok novej éry. Lexus prichádza s elektrickým modelom RZ 450e.