Domov News Subaru predstavilo faceliftovaný model Forester. Prináša nové svetlá aj technológie a to...

Subaru predstavilo faceliftovaný model Forester. Prináša nové svetlá aj technológie a to nie je všetko…

Japonský výrobca vozidiel Subaru predstavil faceliftovanú verziu obľúbeného modelu Forester. Záujemcovia sa vskutku majú na čo tešiť.

Subaru Forester brázdi cesty už nejaký ten čas, konkrétne 25 rokov. A Subaru sa netají tým, že pre nich tento model veľa znamená. Veď sa im podarilo vyrobiť už 4,5 milióna kusov tohto SUV. Celkové čísla v Európe možno netvoria až taký obrovský podiel z predaja celosvetovo (iba zhruba 8%), ale ide o najpredávanejší model značky Subaru v rámci Európy. Konkrétne číslo je vyše 357.000 kusov tohto modelu.

No a keďže dnešná dynamická doba praje inováciám, ani Subaru sa nechce nechať zahanbiť. S rokom 2022 prichádza aj modernizovaný Forester. Nebavíme sa o úplne novej generácii ale o štandardnom facelifte v prípade životného cyklu tohto modelu. Čiže nesmú v ňom chýbať nové prepracovanejšie LED svetlá, inak dizajnované nárazníky ale aj väčšia maska chladiča. Zmenou prešli aj kryty spätných zrkadiel a k zlepšenej dynamike má za úlohu prispieť aj aerodynamický tvar dverí batožinového priestoru.

Na skok pod kapotu

Pod kapotou nájdete klasiku. Tu sa teda zmeny nekonali. A čo teda poháňa faceliftovaný Forester ? Plochý atmosferický štvrovalec dostal už štandardne objem 2,0 litra a výkon 150 koní. Motor spojili s automatickou CVT prevodovkou Lineartronic. V nej je zakomponovaný aj elektromotor s výkonom 17 konských síl. Jeho krútiaci moment je 66 Nm a šťavu mu dodáva batéria s kapacitou 0,6 kWh. Takýmto spôsobom však elektrickou jazdou neprejdete ani 2 kilometre. To však nemá byť ani cieľom. Hlavnou úlohou bude podpora spaľovacieho motora.

To čo ocenia vodiči je systém e-Active Shift Control. Má za úlohu prediktívne znížiť prevodový stupeň pred zákrutou a tak dopriať lepšiu akceleráciu von zo zakrúty. Svojho “faceliftu” sa dočkal aj režim pre terén X-Mode. Dostal nastavenia na tvrdý a mäkký nespevnený povrch. Tu však pri zmenách rozhodne nekončíme.

Vylepšená elektronika

Automobilka jednoznačne myslí na bezpečnosť a s faceliftovaným modelom prináša aj zlepšenú schopnosť rozpoznávať chodcov a cyklistov pri odbočovaní. Rovnako tak bude lepšie zvládnutá detekcia automobilov v križovatke v protismere. Adaptívny tempomat dokáže registrovať aj okraje cesty ale napríklad aj trávnatý povrch.

Subaru zapracovalo aj na systéme s názvom EyeSight. Práve vďaka nim si Forester dokáže lepšie poradiť v zložitejších situáciach na cestách. Dve kamery dostali oproti predchodcom dvojnásobne väčšie zorné pole. Forester má tiež technológiu automatického nastavenia sedadla a spätných zrkadiel. Po novom viete ovládať klimatizáciu aj gestami. Ak cítite chlad, otvoríte dlaň, ak vám bude príliš teplo zatvorená dlaň vám teplotu zníži.

Ešte nekončíme

Zmeny sa dotkli aj exteriéru. Pribudli tri nové farby karosérie, konkrétne dva odtiene zelenej a jednu bronzovú. Vráťme sa však späť dnu. Multimediálny systém má 8-palcový dotykový displej. Systém má plnú kompatibilitu s Apple CarPlay a Android Auto. Ako užitočné novinky sú vylepšené háčiky v batožinovom priestore, kvalitnejšie čalúnenie alebo vylepšené ostrekovače predného okna.

Ak sa tešíte na Forester rovnako ako my, dočkáte sa ho pravdepodobne už v lete tohto roku. Objednávky sa najpravdepodobnejšie spustia už vo Februári. No presný termín zatiaľ Subaru neurčilo.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJSubaru Press
Predchádzajúci článokTOP 9 automobiliek, ktoré uspeli aj v leteckom priemysle. Vedeli ste o nich?
Nasledujúci článokDo rodiny Peugeot pribudne nový elektrický model e-308. Ponúkne dojazd viac ako…