Domov News Na Slovensko prichádza nový model Taigo. Prvé SUV-kupé od VW kúpite už...

Na Slovensko prichádza nový model Taigo. Prvé SUV-kupé od VW kúpite už za…

VW Taigo

Volkswagen dnes na slovenský trh uviedol nový model Taigo. Kompaktný crossover so štýlovou líniou strechy v štýle vozidiel kupé postavený na modulárnej koncernovej podvozkovej platforme MQB-A0 dostal základnú cenovku 17.990 eur. Motorizácia 1,0 TSI s výkonom 95 koní sa u nás predávať nebude.

LED svetlá a virtuálny kokpit už v základnej výbave

Malý crossover má štandardne napríklad LED svetlomety, digitálny 8-palcový združený prístroj, systém infotainmentu najnovšej generácie (MIB3) a 16-palcové kolesá. Štandardom je aj centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním, dvojzónová klimatizácia, elektrické ovládanie všetkých okien, elektricky ovládané, vyhrievané a sklopné vonkajšie spätné zrkadlá ako aj parkovacie senzory vpredu a vzadu.

VW Taigo

Dizajn karosérie sa vyznačuje energickými proporciami. Nápadná je najmä silueta pripomínajúca kupé so silne dopredu sklonenými zadnými stĺpikmi karosérie. Batožinový priestor má základný objem 438 litrov, čo je viac ako má Golf a iba o málo menej ako poskytuje T-Cross s posuvným zadným sedadlom (385 až 455 litrov). Na výber bude 8 farieb karosérie, z ktorých s výnimkou jednej (Deep Black) sa všetky budú dať na želanie kombinovať s kontrastnou čiernou strechou.

VW Taigo VW Taigo

Dizajn exteriéru mali na starosti dvojčatá

Taigo je po Pole a T-Crosse tretím automobilom stojacim na podvozkovej platforme MQB-A0. Táto koncepcia neumožňuje zástavbu pohonu všetkých kolies, Taigo bude teda výhradne predokolka. Taigo je nižšie a dlhšie ako T-Cross pri rovnakej svetlej výške a súčasne vyššie a priestrannejšie ako Polo.

V Brazílii sa tento model predáva pod názvom Nivus. Dizajn týchto automobilov vznikal pod taktovkou bratov Marca a José Carlosom Pavoneovcov, ktorí navrhujú globálne vozidlá VW pre rôzne trhy – Marco pre Európu a José Carlos pre Južnú Ameriku.

VW Taigo

Zelená pre moderné technológie

Najmodernejšie asistenčné systémy zabezpečia vysoký komfort a bezpečnosť, čím sa nové SUV-kupé priblíži k modelom Volkswagen z vyšších segmentov. Bez ohľadu na verziu vybavenia bude mať Taigo sériovo systém „Front Assist“ s funkciou núdzového brzdenia a asistenčný systém na udržiavanie jazdného pruhu. Za príplatok si zákazník bude môcť objednať asistenčný systém „IQ.DRIVE Travel Assist“, ktorý umožňuje čiastočne automatizovanú jazdu do rýchlosti 210 km/h. Vo výbave Style budú figurovať IQ LIGHT LED-matrixové svetlomety s osvetlenou lištou na maske chladiča.

VW Taigo

Taigo sa bude predávať aj s veľkým panoramatickým výklopným a posuvným strešným oknom s elektrickým ovládaním, ktoré zaberá takmer celú plochu strechy. Špeciálna úprava skla zabezpečuje potrebnú tepelnú izoláciu. Vďaka inovatívnej konštrukcii okno odráža, respektíve absorbuje 95 % dopadajúceho slnečného žiarenia. Medzi dvoma vrstvami bezpečnostného skla strešného okna je vložená plastová fólia zafarbená vodivou vrstvou oxidu kovu. Vďaka tomu sklo strešného okna zabraňuje nadmernému zahrievaniu kabíny slnečným žiarením a súčasne redukuje tepelné straty interiéru pri nízkych teplotách.

VW Taigo

Dva motory, dve prevodovky a tri stupne výbav

Nový model sa bude predávať v troch verziách vybavenia – Life, Style a R-Line. Na výber budú dva benzínové motory: trojvalec 1.0 TSI s výkonom 110 koní a 200 Nm (0-100 km/h za 10,9 sekundy, Vmax 191 km/h, cena od 17.990 eur) a štvorvalec 1.5 TSI s výkonom 150 koní a 250 Nm (0-100 km/h za 8,3 sekundy, Vmax 212 km/h, cena od 24.190 eur). Menší motor sa štandardne montuje so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, na želanie so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG, ktorá je pri väčšom motore štandardom. V niektorých európskych štátoch sa Taigo predáva aj s motorom 1.0 TSI s výkonom 95 koní a 5-stupňovou manuálnou prevodovkou ako vstupnou motorizáciou.

VW Taigo

Voliteľné odnímateľné ťažné zariadenie umožní Taigu ťahať príves, podľa motora je povolená hmotnosť nebrzdeného prívesu 630 alebo 650 kg, povolená hmotnosť brzdeného prívesu (pri stúpaní do 12 %) je 1100, respektíve 1200 kg.

Taigo sa bude vyrábať v španielskom závode Pamplona.

Slovenské ceny:

Motorizácia Prevodovka Výbava Cena
1,0 TSI 6-st. manuálna Life 17.990 eur
1,0 TSI 6-st. manuálna Style 20.790 eur
1,0 TSI 6-st. manuálna R-Line 20.890 eur
1,0 TSI 7-st. automatická Life 20.190 eur
1,0 TSI 7-st. automatická Style 22.390 eur
1,0 TSI 7-st. automatická R-Line 22.490 eur
1,5 TSI 7-st. automatická Style 24.190 eur
1,5 TSI 7-st. automatická R-Line 24.290 eur

 

VW Taigo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBrabus sa po prvýkrát pustil do úpravy motocyklov. Výsledkom je Brabus 1300 R
Nasledujúci článokAko ušetriť na servise? Originálne náhradné diely Škoda sa dajú kúpiť aj lacnejšie