Domov News Jaguar Land Rover zastavil distribúciu áut do Ruska. Pridajú sa aj ďalší?

Jaguar Land Rover zastavil distribúciu áut do Ruska. Pridajú sa aj ďalší?

Britský luxusný automobilový koncern Jaguar Land Rover (JLR) v utorok (01.03.2022) pozastavil dodávky vozidiel do Ruska. Stalo sa tak po stále narastajúcich sankciách zo strany západných krajín. Čo bude nasledovať?

Sankcie voči Rusku a Bielorusku si začínajú vyberať svoju daň, väčšina zahraničných firiem tak opúšťa tamojší trh. Okrem extrémneho prepadu rubľa a akcii väčšiny ruských firiem, sme svedkami masívneho odlivu investícii v krajine.

Sankcie doslova znemožňujú Ruskej federácii akýkoľvek obchodný styk so zvyškom sveta, respektíve krajinami ktoré ich uvalili. JLR tak oficiálne oznámil pozastavenie dodávok svojich vozidiel do Ruskej federácie.

„Súčasný globálny kontext nás tiež stavia pred obchodné výzvy. Takže pozastavujeme dodávky vozidiel na ruský trh a neustále monitorujeme situáciu v mene našej globálnej zákazníckej základne,“ uviedla spoločnosť JLR vo vyhlásení.

Britský minister obchodu Kwasi Kwarteng tento krok privítal a uviedol, že ide o súčasť rýchlo rastúceho počtu sankcií vlád, ktoré sa snažia izolovať Rusko kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

Britská vláda uvalila tvrdé finančné sankcie na Rusko, niekoľko ruských spoločností a bánk v snahe prinútiť Kremeľ, aby sa stiahol z konfliktu, pričom boli prerušené aj lodné a letecké tranzitné trasy. Rusko aj naďalej označuje svoje kroky na Ukrajine za „špeciálnu operáciu“.

Pridajú sa aj ďalší?

Automobilka Volvo tiež oznámila, že dočasne zastavuje vývoz svojich vozidiel do Ruska. Odvoláva sa najmä na rozsiahle sankcie uvalené krajinami Európskej únie, Spojenými štátmi a ďalšími voči Rusku.

Podobné rozhodnutie padlo aj v prípade automobiliek Volkswagen, Renault či výrobcu pneumatík Nokian.

Nemecký Volkswagen oznámil, že na niekoľko dní zastaví výrobu v dvoch nemeckých továrňach po oneskorení výroby dielov na Ukrajine.

Francúzsky Renault oznámil, že budúci týždeň pozastaví niektoré výrobné operácie vo svojich závodoch na montáž automobilov v Rusku z dôvodu logistických prekážok spôsobených nedostatkom dielov. Nešpecifikoval, či konflikt zasiahol dodávateľský reťazec, no hovorkyňa uviedla, že akcia bola dôsledkom posilnených hraníc medzi Ruskom a susednými krajinami, cez ktoré sú diely prevážané kamiónmi.

Fínsky výrobca pneumatík Nokian uviedol, že presúva výrobu niektorých kľúčových produktových radov z Ruska do Fínska a Spojených štátov, aby sa pripravil na možné ďalšie sankcie po invázii.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNissan Juke Hybrid – mestský „klaun“ dostal elektrickú podporu
Nasledujúci článokZálohovanie nemusí byť strašiak. Dajte zbohom povaľujúcim sa plechovkám a PET fľašiam v aute!