Domov News Milá pozornosť MINI ku MDŽ. Toto je špeciálna edícia na počesť pretekárky...

Milá pozornosť MINI ku MDŽ. Toto je špeciálna edícia na počesť pretekárky Pat Moss

MINI Cooper Pat Moss Edition

Na Medzinárodný deň žien predstavila značka MINI novú limitovanú edíciu modelu Cooper. Je venovaná šikovnej britskej pretekárke Pat Moss, ktorá v roku 1962 zvíťazila na Tulip Rally.

V máji 1962 sa klasické Mini prvýkrát zapísalo do zoznamu víťazov medzinárodného podujatia vytrvalostných pretekov rely. Na medzinárodnej Tulip Rally vedúcej z holandskej obce Noordwijk na francúzsku riviéru a späť, zvíťazila britská pretekárka Pat Moss, mladšia sestra jazdca Formuly 1 Stirlinga Mossa, so svojou vtedy tehotnou spolujazdkyňou Ann Wisdom na klasickom modeli MINI Cooper. MINI tento priekopnícky úspech ženskej sily v motoristickom športe oslavuje formou špeciálnej edície limitovanej na niečo vyše 800 vozidiel.

MINI Cooper Pat Moss Edition

Dizajn s historickými odkazmi

Vozidlá s označením Pat Moss Edition budú k dispozícii u predajcov od mája 2022 pre MINI Cooper S 3-dverové, MINI Cooper S 5-dverové a MINI John Cooper Works. Dizajn modelov tejto edície vychádza z pretekárskej histórie britskej značky a zo športovej kariéry ženskej posádky. Auto Patt Moss Edition môže byť vyhotovené z viacfarebnej strechy Multitone Roof, ale teraz aj v novej verzii – farebná škála siaha od červenej Chilli Red až po striebornú Melting Silver a čiernu Jet Black. Na modeloch novej edície sa tento jedinečný lak strechy kombinuje s povrchmi karosérie vo farbách biela Pepper White alebo čierna metalíza Midnight Black a tiež s červenými krytmi vonkajších spätných zrkadiel.

MINI Cooper Pat Moss Edition

Štylizovaný tulipán s nápisom Patt Moss sa objavuje na C-stĺpikoch a bokoch a symbolizuje prvé víťazstvo v rely. Kryty nábojov kolies dostanú dizajn s grafikou, ktorá vychádza z obrysu typického holandského kvetu a nápisu MINI. Pod bočnými otvormi na predných blatníkoch sú zaznamenané kľúčové informácie o Tulip Rally z roku 1962: trasa Noordwijk – Monte Carlo – Noordwijk, vzdialenosť 2 500 kilometrov, vozidlo a jeho štartovné číslo 104. Dopĺňa to slogan, ktorý pre automobilku MINI platí dodnes: Zrodené pre preteky. Kombinácia trojrozmerných čísel a písmen 737 ABL je evidenčným číslom víťazného modelu. Predný nárazník zdobí pôvodný podpis, ktorý Pat Moss napísala na kapotu svojho vozidla po jednom z jej víťazstiev.

Podpis pretekárky sa nachádza aj na čiernom vnútornom povrchu v priestore pred spolujazdcom. Kožený volant nesie emblém edície v podobe grafiky tulipánov, ktorá sa nachádza na spone spodného ramena. Abstraktné zobrazenie pohybujúcich sa piestov motora hore a nadol slúži ako motív grafiky na vnútornej ploche na strane vodiča. S ramenami rôznych výšok v tvare písmen M a W – čo znamená Moss a Wisdom – symbolizujú perfektne zladenú jazdeckú dvojicu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPozrite sa ako sa za 25 rokov zmenilo Gran Turismo? Dnešná siedma generácia prináša…
Nasledujúci článokNajobľúbenejšou farbou žien je čierna. Tieto autá si ženy kupujú najčastejšie.