Ford Edge ST bude prvým modelom, do ktorého vložili úplne novú osem-stupňovú prevodku so štart/stop systémom, nový športový podvozok a väčšie brzdy. Zo začiatku sa ale modelová rada ST bude predávať iba v Severnej Amerike.

Stredný crossover Ford Edge ST sa bude správať inak ako kompaktné modely, Ford však sľubuje, že pôžitok z jazdy zostáva zaistený vďaka výbave ST. Edge dostane 2.7 l Twin-turbo V6 vo verzii Ecoboost, ktorý bol už použitý v modeloch F-150 a Fusion Sport. Výkon autu chýbať nebude, už spomenutý 2.7 l Twin-turbo V6 vytiahne 335 koní. Vďaka osem-stupňovému automatu a pohonu všetkých kolies sa mestské cestovanie ale aj dlhšie trate stanú zážitkom.

Športový režim, ak sa to tak dá nazvať, sa aktivuje pomocou tlačidla ST, a ten má za úlohu znížiť odozvu škrtiacej klapky a v prípade potreby drží prevodové stupne na doraz, čo umožňuje jazdiť drzo ale neprídete o stabilitu (čo by sme u crossoveru očakávali). Nastavenie režimu “uvoľneného ESC” vo vozidle prispieva takisto k väčšej vyrovnanosti auta na vozovke, a podľa inžinierov touto funkciou Ford rozšíri možnosti pre kontrolu stability. Bohužiaľ, režim pre drifty tu ale nenájdete.

Všetky nové modely tiež využívajú aj sadu asistenčných technológií pre vodičov, z ktorých väčšina je dnes už štandardom. Edge bude sledovať vaše slepé miesta, udrží vás v jazdnom pruhu a skontroluje premávku, pokiaľ sa rozhodnete opustiť parkovisko. Brzdový systém po zrážke je novo voliteľný, a je určený na automatické zastavenie vozidla po počiatočnom náraze.

Ford navyše myslí aj na ľudí, ktorý chcú zostať stále “online”. Vstavaný modem poskytne Wi-Fi až pre 10 zariadení a tie môžu zostať pripojené až do vzdialenosti 15 metrov. V tomto modeli Ford tiež integroval Amazon Cloud Alex – hlasovú službu Sync 3, čo znamená, že auto vám porozumie a pochopí aj slangovú reč (to ale platí iba pre americký trh).

Aby všetci vedeli, aké nebezpečné zviera toto auto je, sú na aute 21-palcové disky špecifické pre ST sériu a niektoré body na karosérii nesú červené logo ST (na čo sme už zvyknutí z predošlého modelu ST Line). Aj keď nie je zatiaľ potvrdená konečná suma, Edge by nemal stáť viac ako 35 000 €. Nepochybne sa dozvieme viac budúci týždeň, pretože sa blíži medzinárodná autoshow v Detroite.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFoto
Predchádzajúci článokHovorí vám niečo Fisker Emotion?
Nasledujúci článokZmes starého a nového – to je Mercedes Benz G550