Domov News Na Slovensko prichádza piata automobilka, vyrábať bude na východe

Na Slovensko prichádza piata automobilka, vyrábať bude na východe

Investícia vyše 1,2 miliardy eur. Strategická poloha neďaleko Košíc a nové pracovné miesta v regióne. Na Slovensko mieri ďalšia automobilka.

Plány automobilky Volvo do budúcna sú jednoznačne určené. Ku koncu roka 2029 chcú mať v predajný plán 1,2 milióna vozidiel ročne  a dosiahnutie lepšej pozície v Ázii, Európe a USA. „Cieľom je stať sa plne elektrickou automobilkou do roku 2030,“ vyjadril sa generálny riaditeľ a prezident Volvo Cars, Jim Rowan. „Expanzia na európskom kontinente a našom hlavnom regióne je z hľadiska predajov a prechodu na elektrifikáciu veľmi dôležitý. Tešíme sa aj na spoluprácu medzi Volvo Cars a Slovenskom,“ dodal.

„Sme naozaj radi, že môžeme oznámiť, že na Slovensko prichádza spoločnosť Volvo, ktorá svoj rast na európskom trhu započala už v roku 1960. Osobne sa veľmi teším, že práve Slovensko vyhralo súťaž o megainvestíciu, ktorá prinesie pracovné miesta a rozvoj krajiny. Podarilo sa nám splniť tie najnáročnejšie kritériá aj vďaka ľudom z ministerstva hospodárstva, agentúry SARIO a štátnych firiem VIP a MH Invest II. Srdečne vítame automobilku Volvo na Slovensku, ktorá tu má v pláne spraviť výrobu plne elektrických vozidiel. Tiež môžeme tvrdiť, že sa nám podarilo splniť ďalší z našich cieľov a to priviesť na východ krajiny dobrého investora,“ uviedol minister hospodárstva SR, Richard Sulík.

Metropola východu

Výstavba závodu sa začne v roku 2023 a montáž výrobných liniek je naplánovaná na rok 2024. Sériová výroba čisto elektrických vozidiel je plánovaná na rok 2026. Nakoľko automobilka Volvo má v pláne do roku 2025 výrobu v čisto neutrálnych procesoch, závod bude využívať iba klimaticky neutrálnu energiu. Bude dizajnovaný ako lepší príklad udržateľnej a efektívnej výroby prémiových elektrických vozidiel.

Zdroj: Volvo Cars

Závod v Košiach má plánovanú produkciu do 250 000 vozidiel ročne. Očakáva sa, že v regióne vytvorí niekoľko tisíc nových pracovných miest. Lokalita tiež má možnosť rozvoja a rozšírenia do budúcnosti. „Tešíme sa, že privítame nových členov do tímu Volvo Cars v Košiciach. Čakajú nás nové partnerstvá a spolupráce v regióne,“ povedal výrobný riaditeľ Volvo Cars, Javier Varela.

Volvo C40 s výkonom viac ako 400 koní - TEST

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCitroën C4 X – renesancia kompaktov pokračuje
Nasledujúci článokMercedes-Benz Vision EQXX prekonal svoj vlastný rekord v dojazde. Tomuto číslu neuveríte

1 COMMENT

Comments are closed.