Domov Elektromobilita Renault 5 Diamant – 50. výročie legendy zaujme aj nadšencov kryptomien

Renault 5 Diamant – 50. výročie legendy zaujme aj nadšencov kryptomien

Renault v spolupráci s francúzskym dizajnérom Pierrom Gonalonsom predstavuje elektrický show-car, ktorý prepája interiérový dizajn a svet automobilov. 

Rok 2022 je rokom 50. výročia Renaultu 5. Toho sa medzi rokmi 1972 až 1984 predalo viac než 5 miliónov kusov a Renault tento automobil už čoskoro opäť oživí. Nateraz však vytvoril vzácny solitér s vkusným retro dizajnom a menom Renault 5 Diamant.

50 rokov stratených v čase 

Francúzsky dizajnér čerpal inšpiráciu z dekoratívneho umenia, najmä z jemných šperkov. Renault 5 Diamant si zachoval nezameniteľný tvar pôvodného modelu z roku 1972. Predné a zadné svetlá majú tvar, ktorý pripomína drahokam, zatiaľ čo široké kolesá, zdedené z verzie Alpine, sú hladšie a majú v strede slnko. Vonkajšia farba je kombináciou troch vrstiev laku. Zlatých pigmentov na ružovom základe, pokrytých matným lakom, ktorý vytvára širokú škálu efektov od zlatých čiarok na slnku až po modré tóny v tme.

Pierre Gonalons zjednodušil celé vozidlo. Ponechal si len niekoľko veľmi špecifických položiek. Kľučky dverí, otváranie okien a radiaca páka sú s výraznými parížskymi prvkami, ako je mosadz pozlátená bledým zlatom, nehrdzavejúce či odolné materiály. Dokonca aj kľúč od vozidla prešiel špeciálnou úpravou.

Prehliadka umenia

V automobile je obsiahnutý snímač odtlačkov prstov na odomykanie dverí. Ako každé elektrické vozidlo má trojpolohovú sekvenčnú radiacu páku (R, N, D). Tri okrúhle digitálne ciferníky vzdávajú hold umeniu hodinárstva a poskytujú základné informácie o rýchlosti, nabití batérie a ukazujú čas.

Interiér je mixom toho najlepšieho z francúzskeho bytového dizajnu. Volant nezvyčajného tvaru a odkladací priestor sú vyrobené z francúzskeho mramoru Grand Antique d’Aubert recyklovaného spoločnosťou Minéral Expertise a odliateho do rúrok, aby bol ľahší a tvárnejší. Látku pokrývajúcu sedadlá vyrobil textilný výrobca Métaphores. Palubnú dosku pokrýva tkanina z konského vlákna a vyrobila ju spoločnosť Le Crin so storočnou prevádzkou, ktorá tento materiál tká ručne. Mohérový vlnený koberec vyrába Pinton, jeden z posledných francúzskych tapisériových remeselníkov so sídlom v Aubussone. No a pozlátenie finálnych úprav auta, vrátane monogramu na kapote, vytvoril parížsky ateliér Bertin-Aubert.

Môže byť vaše – aspoň virtuálne

Značka Renault sa rozhodla vstúpiť aj do sveta NFT. Renault a Pierre Gonalons vyvinú kolekciu NFT inšpirovanú Renaultom 5 Diamant, ktorá bude predstavená v septembri.

Samotný automobil sa dostane do aukcie o niekoľko týždňov neskôr so svojím digitálnym NFT dvojčaťom. Výťažok z predaja bude venovaný na Give Me 5, nový CSR projekt značky, ktorý má osloviť mladé generácie prostredníctvom športu a hudby.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEÚ pôjde po krku už aj plug-in hybridom. Odborníci tvrdia, že nie sú ekologické
Nasledujúci článokViete kedy vymeniť olej v aute? Poradíme vám