Renault predviedol prototyp vozidla, ktoré ohlasuje návrat legendárneho modelu Renault 5. Ide o poctu retro mestského automobilu s veľkým dopadom na európske cesty. Prototyp vychádza z niekoľkých prvkov svojho predchodcu a pod kapotou nie je nič iné iba elektrický pohon.

Ja keď sa na teraz jedná o futuristický prototyp, ktorý v tejto podobe z výrobnej linky určite nevyjde, stále môžeme vidieť na koncepte určité dizajnové podobnosti s pôvodným Renault 5. Gilles Vidal, dizajnérsky riaditeľ Renaultu, v krátkom videu predstavil všetky hlavné dizajnové prvky novej „päťky“. Je jasné, že vozidlo kombinuje pôvodné a zároveň moderné krivky elektrického vozidla.

Keď vlani prešiel dizajnér Gilles Vidal k Renaultu, išlo o jeden z najvýznamnejších prestupov roka. Ten sa podpísal v posledných rokoch aj na výzore modelu 3008, 2008, 208 aj 508. Teraz sa ale sústredil na svoju novú úlohu – spraviť Renault príťažlivejším! Nová „päťka“ je plne elektrická a oči nejedného automobilového nadšenca si všimnú, že je založená na kulte z roku 1972. Teraz však dostal prepracovaný a moderný štýl.

Pôvodný Renault 5 bol uvedený na trh v roku 1972 ako skromné ekonomické auto, ale zároveň priniesol so sebou aj horúci hatchback R5 Turbo s motorom uprostred. Model druhej generácie bol predstavený v roku 1984 a táto generácia dostala svoj vlastný, no menej radikálny variant 5 GT Turbo.

Renault zatiaľ nevydal žiadne špecifikácie pre nový prototyp, iba uviedol, že bude čisto elektrický. Styling je ale jednoznačne v súlade s modelom R5 Turbo a inými špičkovými modelmi minulosti. Zahŕňa prvky ako hranaté podbehy kolies, ktoré evokujú vozidlá WRC, a známy profil so skloneným C-čkovým stĺpikom. Názov značky vyhláskovaný na prednom nárazníku prešiel ale modernizáciou, ktorá upozorňuje na minimalistickú masku chladiča.

V Európe by sa čisto elektrická päťka mohla pridať k Zoe, ktorá je už teraz silným parťákom na trhu. Druhý elektromobil by ale mohol byť viac zameraný na štýl. Prototyp vozidla spája niekoľko malých a elektrických hatchbackov s retro štýlom – predovšetkým pre európsky trh. Medzi jeho konkurentov by hypoteticky patrila Honda E aj Fiat 500e, pričom obe autá majú potenciálny zaplniť dieru na trhu.

Renault plánuje do roku 2025 uviesť na trh sedem čisto elektrických modelov a zavádza novú stratégiu v oblasti mobility. Pod názvom Mobilize využije existujúce financovanie, obchodné zastúpenie a softvérovú infraštruktúru na spustenie služieb novej mobility a bude zahŕňať práve účelové elektromobily. To sa nepodobá prístupu konkurenčného Citroenu, ktorý uviedol na trh elektrický automobil Amy v rámci systému Car-sharingu (požičiavania a prenájmu).

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKtoré miesto je pre dieťa najbezpečnejšie? Budete prekvapení!
Nasledujúci článokZískajte zľavové kupóny na originálne diely koncernu. Ako na to?