Domov Elektromobilita Nekonečná recyklácia batérií? Volkswagen má plán

Nekonečná recyklácia batérií? Volkswagen má plán

Recyklácia batérií elektromobilov stále spôsobuje vrásky na tvárach nielen ľudí holdujúcich elektromobilom. Zatiaľ stále nepoznáme efektný spôsob na recykláciu týchto batérií, ale vďaka nemeckej automobilke svitá na lepšie časy. Volkswagen prišiel s ambicióznym plánom, ako na to. 

Najdôležitejším krokom k udržateľnosti elektrických vozidiel je nájsť spôsob ako efektívne recyklovať ich batérie. Už takmer každá automobilka ponúka takýto spôsob pohonu, no zatiaľ žiadna z nich nevymyslela relevantný spôsob na recykláciu batérií. Pokiaľ majú byť elektrické autá budúcnosťou automobilovej dopravy tak ako si to EÚ predstavuje, urgentne treba tento problém vyriešiť. Iskierku nádeje do problematiky vniesol Volkswagen, ktorý predstavil svoj sľubný plán.

baterie-elektromobil
recyklácia batérií
Uzavretá slučka.

Automobilka Volkswagen spoločne so svojimi externými partnermi spustila nový program, v rámci ktorého sa pokúsia vytvoriť uzavretú slučku, vďaka ktorej by bolo možné opätovné využívanie starých, použitých akumulátorov. Nájsť ďalšie využitie pre tieto akumulátory je kľúčové, vzhľadom na obmedzenú dostupnosť množstva surovín. Tento recyklačný proces, nazývaný uzavretá slučka je natoľko účinný, že každý jeden použitý materiál nájde svoje využitie a nevzniká tak žiadny odpad.

recyklácia batérií
Najbližšie tri roky.

Plán automobilky Volkswagen je jasný. V najbližších troch rokoch vyvinúť v spolupráci s univerzitami a externými partnermi technológiu, ktorá dokáže spomínanú slučku uzavrieť. Momentálne má Volkswagen pilotný závod na recykláciu batérií v Nemecku, no musí sa však vyrovnávať s viacerými obmedzeniami. Ročne dokážu zrecyklovať niečo cez 3600 batériových systémov, pričom miera znovu využitia materiálov je na hranici úctyhodných 90 percent. Bohužiaľ toto stále nestačí a na vytvorenie uzavretej slučky je potrebné znížiť energetickú záťaž. Ambície Volkswagenu mieria na značne automatizovaný proces demontáže použitých akumulátorov alebo takmer bezstratovú separáciu aktívnych materiálov.

Čas beží.

V každom technickom postupe autori narážajú na rôzne technologické prekážky. Toto nie je výnimka, treba si však uvedomiť vážnosť tejto problematiky nakoľko elektromobily sú tu s nami už nejaký rok a pomaly sa prvé kusy zberajú do dôchodku. Spolupráca automobilky Volkswagen na tomto projekte s odborníkmi dáva samotnej automobilke stať sa hlavnou a vedúcou postavou vo svete recyklácie batérií elektromobilov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJgreencarcongress.com
Predchádzajúci článokHonda odhalila nový Civic Type R. Svoj najväčší tromf zatiaľ tají
Nasledujúci článokPeugeoty v službách Elyzejského paláca: Macron nie je prvý prezident vyvážajúci sa v Peugeote