Domov Elektromobilita Do Európy sa po rokoch vráti General Motors. Na tieto modely sa...

Do Európy sa po rokoch vráti General Motors. Na tieto modely sa môžeme tešiť

Rýchle prijatie elektromobilov v Európe má jeden pozitívny efekt – na trh sa vrátia automobilky, ktoré v minulosti náš trh opustili.

Koncern General Motors sa predajom značiek Opel a Vauxhall skupine PSA v roku 2017 (čím neskôr vznikol koncern Stellantis) prakticky stiahol z európskeho kontinentu. Rastúci predaj elektromobilov na starom kontinente, ktorý je výrazne rýchlejšie ako za veľkou mlákou, bol motorom rozhodnutia vedenia koncernu GM vrátiť sa späť do Európy.

Na rozdiel od minulosti tu GM nebude predávať automobily prispôsobené nášmu trhu, ale ponúkne nám svoje americké portfólio. To by mohlo znamenať napríklad aj to, že si u nás budeme môcť zajazdiť na elektrickom pick-upe Hummer EV.

Viac informácií by mohlo byť známych na začiatku budúceho roka. Návrat General Motors na starý kontinent však bude pravdepodobne vyzerať tak, že svoje automobily bude predávať najmä online. To umožní rýchlejší návrat bez vynaloženia vysokých investícií. Podobný model predaja v Európe presadzuje aj Tesla, Polestar či Genesis.

Dôležitým hráčom bude Cadillac. Američania sa určite budú snažiť využiť aj fakt, že sa v budúcom roku vráti s továrenským tímom do pretekov 24 hodín Le Mans.

A vlastne na aké automobily sa to môžeme tešiť?

Cadillac Lyriq

Veľké elektrické SUV postavené na koncernovej platforme Ultium. V útrobách ukrýva 100 kWh batériu umožňujúcu dojazd viac než 500 km. Elektromotor s výkonom 480 koní a 440 Nm roztáča zadné kolesá, na verziu s pohonom všetkých kolies sa zatiaľ ešte čaká. Automobil má palubnú nabíjačku s výkonom až 19,2 kW, na rýchlonabíjačke s výkonom 190 kW sa dokáže za 10 minút nabiť na dojazd 120 km. Na americkom trhu sa predáva za 63-tisíc dolárov. Ide o mimoriadne obľúbený model, úvodná edícia sa vypredala za necelých 10 minút. Cadillac z dôvodu obrovského záujmu prijíma objednávky už na modelový rok 2024.

Na základoch Cadillacu Lyriq sa v Európe možno dočkáme aj nového SUV značky Honda. Viac sme o tejto americko-japonskej spolupráci písali minulý rok tu.

Hummer EV

Legenda, ktorá opäť ožila ako elektromobil s výkonom 1000 koní a hmotnosťou 4,5 tony. Luxusný off-road s tou najmodernejšou technikou, riadením všetkých kolies a módom diagonálnej jazdy. V Amerike sa predáva za cenu 112-tisíc dolárov, ale v súčasnosti kvôli obmedzenej produkcii a vysokému dopytu nie je prekvapením, že sa predáva za viac než dvojnásobok.

Chevrolet Blazer EV

Ďalší automobil postavený na platforme Ultium. Ponúkne prakticky totožné parametre ako Lyriq, avšak s tým rozdielom, že sa plánuje predaj troch rôznych výkonových verzií. Tá najsilnejšia by mala mať výkon až 585 koní a vodič dostane možnosť voľby pohonu. Z auta sa tak môže stať predokolka, zadokolka aj 4×4. Základná cena by mala klesnúť pod 45-tisíc dolárov, cena najsilnejšieho variantu presiahne hranicu 70-tisíc dolárov.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZoznámte sa s novým Porsche 911 GT3 R. Je riadne ostré
Nasledujúci článokTOGG nebol iba vízia. Prvé kusy tureckého SUV schádzajú z linky