Domov News Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6 hlásia zvolávačku. Vozidlá sa môžu samé...

Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6 hlásia zvolávačku. Vozidlá sa môžu samé odbrzdiť

Viac ako sto tisíc kusov vozidiel je v ohrození. Kórejské dvojičky majú technologický problém. Kia a Hyundai robia vo veľkom zvolávacie akcie.

Doba, kedy sa všetko robilo manuálne pri šoférovaní je už dávno za nami. Elektrické vozidlá sa zväčša potýkajú s problémom batérií, no Kia a Hyundai aktuálne riešia iný problém. Dvojica sesterských elektrických vozidiel Kia EV6 a Hyundai Ioniq 5, ktoré stoja na identickej 800 V platforme E-GMP majú aktuálne problém s parkovaním. Nakoľko sú tieto vozidlá vybavené systémom Shift-By-Wire – otočným kolieskom prevodovky, systém zahŕňa aj jednotku radenia SCU.

 

Okrem jednotky radenia je na toto malé koliesko napojený aj motor pohonu lamiel parkovacej brzdy. Podľa portálu svolavacky.cz sa ukázalo, že pri vypnutí vozidla a nechaného zaradeného stupňa „P“, môže kolísanie napätia ovplyvniť signál z danej jednotky do pohonu parkovacej brzdy. To môže viesť až takému riziku, že sa vozidlo môže samovoľne odbrzdiť a rozbehnúť sa. Týmto problémom trpia zrejme všetky doteraz vyrobené modely.

Týmto problémom trpí 58.500 vozidiel Kia EV6, ktoré zišli z linky od 17.6.2021 až do 02.05.2022. Čo sa týka modelov Hyundai Ioniq 5, koľko ich bolo postihnutých, nevieme. Podľa nemeckého zastúpenia kórejskej automobilky Hyundai týmto problémom iba v Nemecku trpí viac než 13.800 kusov.

Ako to hodlajú automobilky vyriešiť? Oprava bude našťastie spočívať iba v aktualizácií softvérového nastavenia riadiacej jednotky SCU. Oprava sa však nebude dať stiahnuť ako tomu býva pri update infotainmentu. Majitelia vozidiel budú musieť prísť do autorizovaných servisov a nechať vozidlo hodinu na diagnostike, respektíve na softvérovom update. Kia ani Hyundai zatiaľ nehovoria o žiadnej nehode, ktorá by s daným problémom súvisela. Každopádne sa nejedná o žiadnu banalitu. Ak teda vlastníte jeden z modelov Kia EV6 alebo Hyundai Ioniq 5, preventívne odporúčame aby ste sa obrátili na svojich servisných poradcov v autorizovaných showroomoch a poinformovali sa, kedy príde vaše auto na rad pri update softvéru.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJsvolavacky.cz
Predchádzajúci článokStellantis spustil dlhodobý prenájom elektromobilov. Ceny sú bezkonkurenčné
Nasledujúci článokNemci chcú klimatický poplatok za spaľováky. Elektromobily by tak boli lacnejšie