Domov News Česi majú nové automobilové múzeum. Na svoje si prídu fanúšikovia Chrobákov

Česi majú nové automobilové múzeum. Na svoje si prídu fanúšikovia Chrobákov

V českom Stode, 20 kilometrov od mesta Plzeň, začiatkom leta otvorili nové automobilové múzeum. Nájdete tu predovšetkým legendárne Chrobáky, ale aj niekoľko vozidiel Porsche.

Nový záujmový bod na mape automobilových nadšencov sa rozhodla otvoriť spoločnosť Atom Car Engineering venujúca sa stavbám replík historických vozidiel či prevádzkou auto hotelov. Múzeum sa nachádza v priestoroch starého pivovaru.

VW Beetle všade kam sa pozrieš

Okrem najrozmanitejších verzií VW Beetle tu na návštevníkov čaká simulátor zakomponovaný do karosérie Škody Pick-up Freestyle, rozostavané repliky vozidiel Porsche 550 Spyder, traktor Zetor, zbierka historických predmetov, Tatra 57, Porsche 912 či niekoľko vozidiel postavených spoločnosťou Atom Car Engineering.

Múzeum je otvorené od stredy do nedele od 10:00 do 17:00. Vstupné stojí 290 Kč, deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Už ste navštívili nové automobilové múzeum v Brezne? Nenechajte si ujsť 60 úžasných automobilov v najväčšom automobilovom múzeu v strednej Európe. 

Láska k Chrobákovi odmalička

Za novým múzeom stojí automobilový nadšenec a zberateľ Jaromír Kostlivý. K Chrobákovi si budoval vzťah už od detstva, keďže jeho otec ho kúpil pokazený od jedného cudzinca a bolo potrebné na ňom opraviť motor. Kostlivého VW Beetle učaroval svojou jednoduchosťou, funkčnosťou a prepracovanými detailmi. Od svojich 13. rokov robil mechanika vo svete rally, takže k servisným prácam mal naozaj blízko. Neskôr sa preto rozhodol, že bude vyhľadávať staré a nepojazdné Chrobáky a vlievať im nový život.

Repliky Porsche

Renovácie veteránov neskôr rozšíril o stavanie replík vozidiel, ktorých originály stoja aj státisíce eur. Reč je napríklad o Porsche 356 Speedster či vzácnejšom Porsche 550 Spyder. V ponuke jeho spoločnosti však nájdete aj Škodu Fabiu WRC. Špecializáciou firmy Atom Car Engineering sú tiež opravy a renovácie štvorvalcových vzduchom chladených motorov značky Volkswagen. Pokiaľ hľadáte do svojho pretekárskeho auta poriadny motor, môžete siahnuť po preplňovanom benzínovom agregáte vlastnej výroby. Má objem 2,3 litra, priame vstrekovanie paliva a výkon až 480 koní.

Zasvieti ešte hviezda VW Beetle?

Model VW Beetle sa stal obeťou aféry diesel gate, po ktorej sa Volkswagen začal sústrediť predovšetkým na vývoj elektromobilov. Príklad modelu ID.Buzz však naznačuje, že v budúcnosti by sa Chrobák mohol opäť vrátiť na cesty, tento raz ako štýlový elektromobil.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai Staria príde aj na Slovensko. Poznáme dátum aj motorizácie
Nasledujúci článokNový Genesis G90 postavil proti Nemcom najlepšie zbrane